1553
Следвайте ни

Ако сте в Пловдив, вземете фиданка за по-зелен град

Гората.бг раздава 15 000 плодни и декоративни дървета

viber icon

Гората.бг ще дари 15 000 плодни и декоративни дървета на хората от Пловдив и региона, като ги раздава директно на всеки желаещ. Ще се подаравят приоритетно плодни - череши, сливи, дюли, ябълки, арония, както и явори, борове, дъбове, липи, смърч, бор и др. 

Така заедно ще се доближим до целта ни от 3 милиона дървета в България до 2025 г. , казват от организацията. Благодарение на съмишлениците в нея вече са засадени 1.5 милиона. Който се включи в днешната акция, ще помогне Пловдив да стане по-чист. "Това е помощ и за  пчелите - с медоносни дървета, а на хората и животните с плодни. На земята - с всички!", казват от Гората.бг.

Кампанията започва в 11 ч. в парк "Елит" на бул. "Освобождение" 43, до магазин "Лидл" в ж. к. "Тракия".

Повечето фиданки са с височина 40-120 см., оптимални за прихващане и лесни за засаждане, като има и такива до 2 метра. Аронията и дюлята са качествени сортове, другите плодни дървета не са облагородени (подложни са). Размерите варират. Всеки ще получи инструкции за съхранение, засаждане и грижа. 

Може да се вземе и повече от едно дръвче  - стига да ги засадят законно и да се полагат грижи за тях.

 С участието си в кампанията всеки приема правилата, че: 

1. Ще извърши засаждането на фиданките законно и на подходящи за дървесния вид места, съобразявайки се с разпоредбите на Закона за биологичното разнообразие, Закона за защитените територии, Закона за горите и всяко приложимо законодателство, в това число и общински наредби за градска среда.
2. Ще положи максималната грижа с цел оцеляването на колкото се може повече дръвчета.
3. По никакъв начин няма да продава предоставените дръвчета. Те не са предвидени за използване по одобрени проекти, подпомагани от фондове на Европейския съюз, както и по програми.
4. При възможност ще изпрати снимки от засаждането/развитието на дръвечета, като ги качи директно в групата Гората.бг
6. Ако приеме дръвчета за други хора, се задължава да ги информира за волята на дарителя и ще носи отговорност за техните действия или бездействия като за свои.
7. Ще информира своевременно за всичко важно, което би могло да доведе до нарушаване на закона, добрите практики или ще нанесе вреда на биоразнообразието, природата или хората.
Снимки и видеа от раздаването и засаждането могат да бъдат споделяни в социалните мрежи.

Акцията ще е при спазване на противоепидемичните мерки - няма да има събиране на повече от 20 души, ще бъдат осигурени еднопосочно движение, дезинфектанти, маски и др.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Фиданка

Фиданка

05.12.2021 | 12:24

Извинявам се има информация за мероприятието но е между рекламите и трудно се забелязва, ама тези реклами взеха да ни идват в повече и то по всички медии, че даже и времето като гледаш по тв. говорителките са като маникенки, в едър план а това което искаш да видиш е почти нищо.

Отговори
1 0
Фиданка

Фиданка

05.12.2021 | 12:19

Добре ясно но само едно не е ясно къде и от колко часа

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?