2374
Следвайте ни

Ако сте в Пловдив, включете се в реденето на квадрати в „Капана“

viber icon

Ново издание на изложбата „Само пловдивчани“ се открива днес в галерия „Капана“, на ул. "Райко Даскалов" №29 (бившия Детмаг). Вернисажът е предвиден от 17 до 19,30 ч., а събитието е част от многогодишен кураторски проект на Костадин Отонов съвместно с Дружеството на пловдивските художници.

Представянето на талантливи артисти, свързали творческите си биографии с Пловдив, датира отпреди 9 години, когато в първата изложба „100 на 100 пловдивчани“ десетина автори представиха по една своя живописна картина във формат 100 х100 см в малката галерия „А+“. Постепенно броят на авторите нарастваше и приближи стотица.

Заглавието на проектните изложби се променяше („Пловдивчанки“, „100х100 +“, „50х50“), мястото на показване - също: Пловдив, Пазарджик, Димитровград. Променяше се и размерът на творбите, но условието те да са във формата на квадрат остана неизменно. Квадратът е сред най-съвършените базови геометрични фигури, дал е основата даже на вечните египетски пирамиди. Но е и форма на модерните времена, с него се заиграва авангардното изкуство от началото на XX век. Квадратът предоставя безкрайни възможности на художниците да композират образите, които въображението им създава.

Изложбата „Само пловдивчани“ се осъществява с финансовата подкрепа на Община Пловдив и е част от Културния календар за 2021 г. Може да се разгледа до 7 декември. Входът е свободен. Всички ще бъдат допускани в галерията само при наличие на зелен сертификат или валиден отрицателен тест за COVID-19.

Още пловдивски събития ви очакват на новия Справочник на "Марица".

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?