1553

Ако сте в Пловдив, вижте картините на Георги Баев в галерия „Капана”

Богата колекция от творби на бургаския майстор на живописта Георги Баев - Джурлата ще бъде показана на 9 юни /четвъртък/ в 18 ч., в галерия „Капана”. Картините на знаковия художник са от фонда на Бургаската художествена галерия „Петко Задгорски“, от колекцията на семейството на художника и от Община Бургас. В "Георги Баев. Живопис.

Графика“ са включени произведения от различни периоди на неговото творчество. Има от най-ранните му графики от 50-те като „Момче“ (1957) и „Рисунка“ (1957).  През 60-те години Баев категорично избира живописта. През 1983 г. е подпалено ателието му, унищожени са стотици творби. „Този пожар ме разтърси така, че след това направих най-хубавата си изложба и то само за седем месеца. Когато съм разгневен и отчаян, най-много работя“, разказа тогава Георги Баев.

Тази изложба е поводът през 1986 г. художникът да стане носител на Хердеровата награда на Виенската академия за изкуство. Георги Баев бе депутат в VII Велико народно събрание. Напусна ни на 18 февруари 2007 г. в Бургас. Гости на откриването на 9 юни ще бъдат Диана Саватева - заместник-кмет по култура, туризъм и спорт на Община Бургас, и синът на художника - Иво Баев.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?