Следвайте ни

Ако сте в Пловдив: Вижте изложбата на Георги Герасимов в "Капана"

viber icon

Художествена галерия „Станислав Доспевски”-Пазарджик гостува в града под тепетата и представя в галерия „Капана” изложбата „Безсмъртие във вечността ​- Георги Герасимов (1905 ​- 1977) - живопис, графика и рисунка”. 

Името на изложбата е инспирирано от словото на художника по повод на откриването на галерията в Пазарджик през 1963 г. В него той казва:

“Галерия, която не опазва и подрежда добре и не стопанисва произведенията на миналото, не е галерия. Тя трябва да се превърне в жив организъм, към чието сърце да се прелива все нова кръв от съвремието, тогава ние можем да се радваме на творби, съдържащи цветовете на небесната дъга, които могат да бъдат венец на мирозданието и безсмъртни във вечността...”.

Безсмъртие във вечността… Не мечтае ли за това всеки творец!? Да се помни името му от поколенията след него и да се виждат делата на ръцете му, онова, което ден и нощ е терзаело душата, докато не намери израз върху белия лист, платното или глината.

Георги Герасимов не прави изключение.

В настоящата изложба са подредени 4 пана със снимков материал от къщата ​- музей на твореца и 8 табла с негови мисли за изкуството и за живота, извадка от личните му дневници (съхранявани днес в Държавна агенция „Архиви” - Пазарджик). 

Цялата изложба представя малка част от едно неоценимо духовно наследство, оставено от далновиден творец за поколенията след него. 

Изложбата "Безсмъртие във вечността" е в галерия "Капана" на ул. "Райко Даскалов" №29 и може да бъде разгледана до началото на март.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?