2374
Следвайте ни

Ако сте в Пловдив, вижте изложбата на човешките длани върху камък на Матей Матеев

viber icon

Живопис и книга от Матей Матеев в зала "2019"

Известният художник Матей Матеев реди изложба "Камък и вода" в зала „2019“ на ул. „Гладстон“32. С нея той се завръща в галерийното пространство, където преди близо 40 години се случва и първата му самостоятелна изява като живописец.

Част от творбите му са върху камък - човешки длани като алегория на съзиданието и трудовото усилие. Други представят пловдивски панорами в неочаквана перспектива, изпълнени в плътен акварел. 

Матей Матеев има какво да каже на публиката и в писано слово. Осмата му книга с размисли и афоризми с библейското заглавие "Хляб и сол" бе представена предишната вечер. Авторът я определя по-скоро като личен бележник, в който е записвал внезапно връхлетелите го житейски прозрения.

 Матей Матеев е популярен като пловдивски художник, но всъщност е роден в Кюстендил, и то в къщата, върху която впоследствие е построена художествената галерия „Владимир Димитров-Майстора“.

После пък свързва близо четвърт век от живота си с постоянната експозиция на друг емблематичен български творец - Златю Бояджиев. Това са знаци, които Матю, както го наричат в гилдията, разчита като съдбовни. След дипломирането си през 1975 г. в Националната художествена академия, в специалност „Приложна графика“ при проф. Александър Поплилов, той рисува плакати, прави и десетина изложба с карикатури, но в крайна сметка живописта го обсебва трайно.

Матей Матеев е  носител е на Награда „Пловдив“ (2005), на „Сребърно Възраждане", удостоен е с почетното звание „Следовник на Народните будители“, с наградата на името на Оскар Кокошка и с други престижни отличия. От 2016 г. е член на Българската академия на науките и изкуствата.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?