71

Ако сте в Пловдив, вижте изложбата "Живи наследства"

Как младото поколение преоткрива посвоему нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа. Това предлага изложбата "Живи наследства -  през погледа на млади фотографи студенти". Откриването е днес  в 17,30 ч. в Регионалния етнографски музей. 

Експозицията е инициирана от Регионалния център за опазване на нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО. Резултат е от студентски фотографски конкурс, осъществен със съдействието на департаментите по „Кино, реклама и шоу бизнес“ и „Антропология“ в Нов български университет. Подборът на 50-те снимки е осъществен от жури с участието на преподаватели по фотография и изтъкнати български фотографи.

Авторите на фотосите сами са избрали темите и хората - носителите на живи наследства, които да заснемат. В това се състои тяхното "откривателство". По този начин се прави и нов прочит през погледа на новата генерация.

Целта на изложбата е да привлече други млади хора чрез посланията на младите фотографи студенти. Те са от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство "Проф. Асен Диамандиев" в Пловдив, Националната академия за театрално и филмово изкуство "Кръстьо Сарафов" и Нов български университет.

Културното богатство, отразено през погледа и обектива на ново поколение фотографи, отвежда към делници и празници, към познати дати от календара и нови събития, предава настроения и чувства от досега с традициите, показва живите наследства като част от съвременния начин на живот.

През юни миналата година изложбата беше представена в София - в Галерия на открито, градина "Кристал".

 

Още за събитията в Пловдив днес четете в най-добрия културен гид "Марица" Справочник.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?