Следвайте ни

Ако сте в Пловдив, участвайте в честването на Апостола на Бунарджика

viber icon

С военни почести ще бъде отбелязана днес, 18 юли, 184-тата годишнина от рождението на Апостола на свободата. Тържественото поклонение е от 10 часа пред паметника на Васил Левски на централната алея на Бунарджика, където ще се съберат граждани, представители на местната власт, неправителствени организации, партии, армията, Църквата, Общинския комитет "Васил Левски". По традиция, въведена в Пловдив от години, историческата дата ще почете и четата на комитет "Родолюбие", чиито участници присъстват на всички официални церемонии, свързани с героичното минало на България.

За първи път от години насам слово в памет на Левски ще произнесат ученици. Това са Юлия Друмева и Матю Бецински от Националната гимназия за сценични и екранни изкуства - Пловдив. На церемонията ще присъства и техният преподавател Зоя Капон. Юлия и Матю са участници в националния проект „Народните будители и Аз“. 

Водещ честването ще бъде актьорът Ивайло Христов.

В церемонията участват представителни формирования от Пловдивския гарнизон и военен духов оркестър.

Тържества ще има и в Карлово, където на 18 юли 1837 г. е роден Васил Иванов Кунчев,получил по-късно, след сраженията с турския гарнизон в Белград през 1862 г., името Левски. Борецът за чиста и свята република преподава в училище и едновременно с това организира дружини за бъдещото въстание, запален от идеите на Георги Раковски.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?