46

Ако сте в Пловдив, спечелете награда на "Случаен вторник"

Случаен вторник - тематична вечер с награди

Пловдивчани и гости на града са поканени на "Случаен вторник". Това е тематична вечер с награди, която ще се проведе днес от 19.30 ч. в Офлайн кафе на ул. "Ген. Данаил Николаев" 39. Идеята на организаторите е събитието да се превърне в ежеседмично. Всяка седмица ще се завърта колелото и ще се пада различна тема. След като тя стане ясна, ще се дава старт на приключението за присъстващите. На тях ще им бъдат дадени настолни игри, които кореспондират с изтеглената тема, и ще се научат как да побеждават на тях. Всеки победител в съответната игра ще има възможността да спечели награди. За да се случи това, след триумфа си той следва да си напише името на лист хартия и да го пусне във вълшебна купа. В края на вечерта късметлии ще си заслужат солидна почерпка. Входът е безплатен.

Сълзите на "Тоска" се леят на Античния театър

Опера Пловдив представя спектакъла с международно участие „Тоска“ от Пучини утре вечер на Античния театър от 20.30 ч. Любимите солисти на публиката на OPERA OPEN 2019 се завръщат в Пловдив, за да си партнират в постановката на режисьора Урсула Хорнер (Австрия). Две големи оперни имена - Хосе Кура (Аржентина) и Карлос Алмагер (Мексико), застават един срещу друг за сърцето на Флория Тоска (Таня Иванова) в един разказ за ревност, страст, убийство и политика, в която героите се унищожават взаимно. Артистите и оркестърът са ръководени музикално от диригента Лучано ди Мартино с международно признание (Италия), а хормайстор е Драгомир Йосифов.

През последните 30 години Хосе Кура e изпълнявал ролята на Каварадоси с едни от най-големите оперни имена като сценични партньори, а Карлос Алмагер е пял партията на Скарпия на пет континента - в страни като Япония, Австралия, Австрия, Италия, Южна Корея, Мексико, Москва. Любопитно е, че за двамата солисти последната изява в оперен спектакъл преди ковид пандемията е заедно именно в „Тоска“ и сега те за втори път - след премиерата през юли - се събират на сцената на Античния театър. Останалите роли се изпълняват от Александър Носиков, Борис Кучков, Евгений Арабаджиев, Николай Бачев и Васил Игов. В постановката участват и деца от Хора на пловдивските момчета „Стефка Благоева“ с диригент Милка Толедова. 

Режисьорът Урсула Хорнер разглежда сюжета на операта като политическа драма, в която намира аналогии с днешното време. Помага ѝ като метафора огромният паднал ангел на сцената на Античния театър, който има основна роля в сценографското решение на Мария Ветероска. Той е визуализация на разлагащите се етични ценности на обществото в историята на операта „Тоска“. „Колкото по-близо е тъжният ангел до земята и хората, толкова повече той губи тялото си и неговата доброта се превръща в скръб за съдбата на човечеството във време на война, алчност, гордост и смърт“, коментира Ветероска. Постановъчният екип се допълва от художника на костюмите Мария Пупучевска и художника на осветление Васко Лисичов от Северна Македония.

Още за събитията в Пловдив днес четете в най-добрия културен гид "Марица" Справочник.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Сийка

Сийка

23.08.2022 | 09:50

Хосе кой?

Отговори
0 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?