2374
Следвайте ни

Ако сте в Пловдив, разгледайте хубостите на Главната в изложба

viber icon

Новооткрита изложба показа новия културен маршрут „Главната улица“ в Дома на културата „Борис Христов".

Както „Марица” вече съобщи, той е създаден по проект на фондация „Про Либрис” и Община Пловдив и включва уеб приложение https://www.glavnata.eu/, каталог и изложба. Тя показва пана, на които са най-знаковите сгради на Главната и информация за това кога и как са построени. Сред гостите на откриването бяха проф. Тони Шекерджиева-Новак, ректор на АМТИИ, проф. Галина Лардева, Мимо Райчев, журналистът Пламен Асенов, Румяна Титерякова - представител на Националната асоциация на екскурзоводите в България, множество приятели и съмишленици.  

До всеки описан обект в изложбата и в каталога има QR код, който отвежда към официалния сайт на културен маршрут „Главната“. Той е двуезичен и дава възможност и на чужди туристи да се възползват от информацията.

„Надявам се това събитие да прерасне в дълъг и продължителен проект. Главната улица е културен, но най-вече духовен маршрут. За да се осъществи такъв проект, са вложени много труд, усилия и любов и съм сигурен, че той ще се развива и занапред“, каза на откриването авторът на проекта и председател на „Про Либрис“ доц. Александър Гьошев, който е  доктор в направление „Изкуствознание и изобразителни изкуства“.

В маршрута „Главната улица“ са обособени 5 топографски ядра: „Площад "Централен“, „Голямата Главна“, "Площад „Римски стадион“, „Малката Главна“ и „Пешеходният мост“. Тези ядра създават основната структура, а в тях са определени обектите, които са представени с дигитални изображения, графики и анотации.

Информация за още интересни пловдивски събития ви очакват на новия Справочник на "Марица".

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?