Следвайте ни

Ако сте в Пловдив: Пригответе се за "Часът на Земята"

viber icon

По традиция градът под тепетата е един от най-дейните участници в глобалната инициатива "Часът на Земята". Тя се провежда ежегодно в последната събота на месец март, но граждани и природозащитници се готвят за събитието дни преди това предвид огромната значимост на този ден и ролята, която всички заедно могат да изиграят, за да са в помощ на планетата. 

Тазгодишното издание на "Часът на Земята" ще е 14-о поред и ще е посветено на връзката между хората и животните, по-специално на грижата за застрашения вид кафява мечка, съобщиха от WWF. Инициативата ще се проведе едновременно в над 7000 града от 180 държави. В събота, 27 март, милиони хора от цял свят ще изгасят осветлението в домовете си между 20.30 и 21.30 ч. ще отправят призив за устойчиво и отговорно бъдеще.

Фокусът на международната кампания на WWF през 2021-вa е основно насочена върху опазването на биоразнообразието, което намалява с драстични темпове. "Само за 50 години сме изгубили 68% от популациите на диви животни. Затова "Часът на Земята" в България ще обърне специално внимание на грижата за един емблематичен за нашите гори вид - кафявата мечка, чието оцеляване е изложено на сериозен риск през последните десет години, посочват от WWF. От фонда припомнят, че в края на 2020 г. започнаха дългосрочна научнобазирана програма за опазване на мечките и предотвратяване на потенциални конфликти с хората. С каузата за опазването на мечките се ангажираха и много популярни личности, сред които Здрава Каменова, Ники Станоев, Диляна Попова, Керана и космонавтите и Елена Сиракова.

"Нуждата от обединение и грижа за нашата планета никога не е била по-голяма. Присъединете се към нас, където и да сте! Нека заедно да се погрижим за общия ни дом. Заедно за природата, за планетата, за човечеството!", призовават от WWF.

Всеки, който иска, може да стане закрилник на мечка на wwf.bg/mechki, напомнят природозащитниците.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?