4232

Ако сте в Пловдив, посетете "Солунските съзаклятници" в Драматичния театър

Пиесата "Солунските съзаклятници" от Георги Данаилов отново ще покори публиката тази вечер в Драматичен театър в Пловдив.  Спектакълът започва от 19 ч. в голямата зала..

Творбата, спечелила успех,  възкресява неистовия характер на българската епоха в началото на 20 век и разказва за солунските бомбени атентати, извършени в периода 15 – 17 април стар стил през 1903 година в Солун. Целта на бунтарите е да предизвикат намесата на европейските държави за подобряване положението на поробените българи в Македония и Одринско. Групата на Гемиджиите взривяват сградата на Отоманската банка и френския кораб , прекъснато е осветлението на града.

"Солунските съзаклятници" е за младите сърца на постоянната българска революция, която изяжда своите деца, преди да е започнала. За трагичното им умение да умират, преди да се научат да живеят. За опиянението им от смъртта като единствено възможен и приемлив изход към свободата.За неумението на всички нас да мислим свободата и живота в едно.

Спектакълът е режисиран от Стайко Мурджев и сред актьорите, които участват, са Симеон Алексиев, Стилиян Стоянов, Димитър Банчев, Борис Кръстев, Красимир Василев.

 

Още интересни събития ще намерите в Справочника на Марица - най-добрия гид за Пловдив.

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?