1553
Следвайте ни

Ако сте в Пловдив, посетете „Художниците Дочеви - баща и синове“

viber icon

Поради огромния интерес изложбата на Асен, Борис и Петър Дочеви „Художниците Дочеви - баща и синове“ отново е изложена в Регионален етнографски музей-Пловдив. Тя ще остане до края на декември.

В събраните творби могат да се проследят художественият изказ и настроенията на таланти, родени през първата половина на ХХ век, а продължаващи да работят и до ден днешен. Това е живописното наследство на една от малкото художнически фамилии в Пловдив.

Асен Дочев (1900-1969 г.) завършва Художествената академия, преподава в Педагогическият институт в Пловдив и остава да живее в града. Пръв приятел и кум на Златю Бояджиев, с когото цял месец обикалят Италия и попиват от изкуството на ренесансовите творци. Изписва църкви и монументални платна, но е и майстор на портрета и пейзажа. 

Борис Дочев (роден 1934 г.) заедно с неговия приятел и съученик Христо Явашев илюстрират училищния стенвестник и са единствените ученици, приети в Дружеството на Южнобългарските художници-Пловдив. През 1953 г. постъпва в Художествената академия, а след завършването й работи като преподавател по рисуване. Негови исторически творби са част от експозиция „Възраждане“ в РИМ - Пловдив, музеят в Копривщица, Художествената галерия в Добрич и др.

Петър Дочев (роден 1941 г.) става част от кръга на Южнобългарските художници, като особено силно е приятелството му с Димитър Киров, който организира и една от големите общи изложби на семейство Дочеви. За разлика от баща си и брат си, Петър твори авангардно.

Къде още можете да отидете в понеделник - четете на spravochnik.marica.bg - най-добрия гид за Пловдив.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?