4232

Ако сте в Пловдив, отидете на Пролетният панаир на занаятите

Талантливи, сръчни и трудолюбиви занаятчии за поредна година ще спретнат страхотен фест. 

Тазгодишното издание на „Пролетен панаир на занаятите с пленер „Художествено плетиво - Шарени чорапи”, организиран от Регионална занаятчийска камара, тръгна с интересни инициативи вчера и ще продължи до 19 май. Официалното откриване на фестивала ще бъде днес в 11:00 ч. на „Улица на занаятите” в Стария град.

Основен акцент в Пролетния панаир е занаятът с близо 5000-годишна история - „Художествено плетиво”, който включва плетива на една, две, пет куки, дантели и обхваща невиждано разнообразие от шарки, мотиви и фигури. Част от многообразието на този занаят може да се види в изложбата „Бримки броя, бримки редя”, в която ще бъдат представени едни от най-хубавите модели.

В пленера „Художествено плетиво - Шарени чорапи” своите умения и сили ще премерят Ваня Манолова, Надежда Тодорова, Надежда Хугасян, Стоянка Христозова и Петя Сендова. Най-добрата ще бъде отличена с награда, а всички малчугани, желаещи да се докоснат до това изкуство, ще могат да го направят в събота и неделя с безплатни работилници.

Пролетното издание на Панаира на занаятите ще протече с благотворителна кауза в подкрепа на деца със синдром на Даун. „Каним всички да се включат в благотворително състезание по бързо плетене на една кука. Изделията, изработени в състезанието, се даряват на Фондация АП УИД ДАУН, разказват организаторите. 

Специален гост на събитието ще бъде Иван Звездев, който ще приготви интересна и вкусна „Шарена гозба”.

 

Още интересни събития ще намерите в Справочника на Марица - най-добрия гид за Пловдив.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?