Следвайте ни

Ако сте в Пловдив, отидете на изложба в Градската галерия

viber icon

Пламен Велчев зареди "Откат" в Градската галерия

Художникът Пламен Велчев ще представи първата си самостоятелна изложба в родния Пловдив след две американски десетилетия. В сряда на първия етаж в залите за временни експозиции към Градската художествена галерия авторът ще покаже 22 свои творби, част от които са родени след завръщането му в Пловдив през 2019 г. Серията от живописни платна, рисунки и графики е с енергичното заглавие „Откат“, което носи заряда на артистична рефлексия на драматичните процеси в света, засягащи човешката природа.

За изложбата си Пламен Велчев заявява: „Моето вдъхновение идва от съвременните глобални конфликти и борбата на индивидуалните свободи, която се преплита с по-големи сили. Най-много ме интересува разкриването на последствията от съвременните вълнения и глобалната нестабилност. В новите си картини изразявам по-скоро нови символични значения на опасност, доминиращи детонации и заразени завоювани свободи. „Откат“ е последствие и емблема на потиснати човешки права и накърнена независимост“.

Художникът е роден в Пловдив през 1981 г. Дипломира се със специалност „Графика“ в НХГ „Цанко Лавренов“ и заминава за Филаделфия, САЩ, където през 2004-та завършва Пенсилванската академия за изящни изкуства, отново със специалност „Графика“.

В САЩ има седем самостоятелни изложби и участва в повече от 35 групови представяния. Негови творби са в личната колекция на американския кинорежисьор ЕМ - Найт Шаямалан, който през 2006-а включва произведения на Пламен Велчев в интериорния дизайн на прочутия си филм „Жената от водата“ („Lady in the Water“).

Художникът е носител на редица награди за графика в САЩ, а през тази година в Пловдив беше отличен с наградата на мецената Димитър Георгиев за перспективен млад автор.

Откриването на самостоятелната изложба ще бъде от 18 часа на 28 юли и ще може да се разгледа в рамките на три седмици - до 17 август.
 

В "Орфей" разкриват "Голата истина за група Жигули" 

С две хитови прожекции продължава фестивалът "Филмови нощи във Филипополис" в лятно кино "Орфей". Тази вечер от 21.10 ч. пловдивчани ще могат да се насладят на премиерния "Космически забивки: Нови легенди". Семейната анимация е продължение на класиката от 1996 г., когато Майкъл Джордан делеше екрана с Бъгс Бъни. Сега в главната роля е баскетболистът ЛеБрон Джеймс.

От 23.30 ч. пък присъстващите ще могат да се посмеят от сърце с българска продукция - комедията "Голата истина за група Жигули". Филмът разказва за ренесанса на българска рок група от 80-те години, която се разпада точно когато е на върха на славата си.

В главните роли са обичаните актьори Михаил Билалов, Филип Аврамов, Димитър Рачков, Герасим Георгиев - Геро, Лилия Маравиля и Ирини Жамбонас.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?