44

Ако сте в Пловдив, отидете на филм за гениалната Петя Дубарова

"Петя на моята Петя“ търси мост между поколенията.

Галапремиера на българския игрален филм „Петя на моята Петя“ ще се състои днес от 18:30 ч. в Кино Арена мол Марково тепе. Това е филм, който гради мостове между миналото и настоящето и ще провокира поколенията с въпроси.

Каква е цената да бъдеш различен? И колко далеч можеш да стигнеш в опитите да защитиш убежденията си, противопоставяйки се на системата, която цели да превърне младежите в „консервни кутии без етикети“?

Историята е вдъхновена от живота и творчеството на талантливата поетеса Петя Дубарова, оставила ярка следа в българската поезия със своя младежки устрем и непримиримост спрямо несправедливостта по онова време.

Ако Петя Дубарова  бе жива, тази година на 25 април трябваше да навърши 60 години. Тя  започва да пише стихове в най-ранна детска възраст, като нейните първи публикации са във вестниците „Септемврийче“ и „Народна младеж“, в списанията „Родна реч“ и „Младеж“.

Учи в Английската гимназия в Бургас (ПАГ "Гео Милев"). Многократно изнася литературни четения на свои творби пред съучениците си. Независимо от ранната слава, която я определя като „най-младата сред големите творци на България“, за съжаление, тя не е имала приятели. През 1978 г. участва във филма на режисьора Георги Дюлгеров „Трампа“.

По време на снимките в град Самоков една вечер, докато се забавлява в дискотека в курорта Боровец, Петя среща Пер, швед, в когото се влюбва. Той остава първата й и единствена любов. В дневника си го описва като „далечния, светлия, чаровния, нежния“.

Водят активна кореспонденция известно време, след което той просто престава да й пише. Година преди да сложи край на живота си, Петя е обзета от тежки мисли, свързани с отчаяние и разочарование от човечеството.

Единствената й стихосбирка „Аз и морето“ е издадена след смъртта й, през 1980 г., а няколко години по-късно от печат излиза и книгата „Най-синьото вълшебство“, в която е събрано цялото й творчество, писма и личният и дневник.

 

Какво още може да видите днес? Проверете на spravochnik.marica.bg - най-добрия гид за Пловдив.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?