1553

Ако сте в Пловдив, не пропускайте оперен маратон в Дома на културата

С общо 9 събития стартира програмата на Държавна Опера-Пловдив за 2023 година. Началото бе поставено вчера с "Прилепът" с диригент Вилиана Вълчева и режисьор Георги Динев.

Афишът за днес ще предложи на пловдивчани и гости на града "Снежанка и седемте джуджета" в Дома на културата "Борис Христов". Мюзикълът за деца и възрастни е дело на Атанас Косев. За спектакъла той казва: “За децата трябва да има специален репертоар, който да отговаря на тяхната душевност, на потребността им от красивия свят на приказното, на доброто и любовта. Като гледат такива спектакли, те се изграждат като хора, а и като бъдещи зрители на сериозни творби като оперните. Възпитава се като цяло отношението им към изкуството”.

Режисьор отново е Георги Динев, костюмите и сценографията са на Гергана Мантарлиева, а 3D мапингът е поверен на Полина Герасимова. 

На 11 януари Операта ще представи "Валс, шампанско, звън". Програмата, която започва в 19 часа, включва валсове от Щраус-син, арии от оперети на Щраус, Калман и Лехар, арии и дуети от опери на Верди, Бизе и Гуно. Диригент ще бъде Константин Добройков.

Два дни по-късно в Дома на културата зрителите ще се насладят на комичната опера "Севилският бръснар" с режисьор Нина Найденова и диригент Павел Балев. На 19 януари пък предстои хитовият мюзикъл "Иисус Христос суперзвезда" с музиката на Андрю Лойд Уебър. Сред солистите са Николай Воденичаров-Никецa, Владимир Михайлов, Юлия Йорданова-Керана, Константин Кацаров и други. 

На 21 януари афишът повтаря "Снежанка и седемте джуджета", но от 11 часа. Съботната вечер ще представи друг хитов проект  - "Една нощ в операта с музиката на QUEEN". Началото е от 19 часа в Дома на културата "Борис Христов". Концертът включва 20 от най-известните песни на британската група. Хитовете ще бъдат изпълнени от Славин Славчев, Дони, Славчо Николов, Венко Поромански, Михаил Шишков-син заедно с Оркестър и Хор на Опера Пловдив с диригент Kонстантин Добройков.

На 25 януари пловдивчани ще могат да се насладят на "Дългата коледна вечеря и Жени в ре минор". Съвременният танцов театър от водещия хореограф Раду Поклитару ще зареди емоционално и естетически публиката. "Дългата коледна вечеря“ е по едноименната пиеса на Тортън Уайлдър и музика на Вивалди и „Жени в ре минор“ по мотиви от „Домът на Бернарда Алба“ на Федерико Лорка и музика на Бах.

Програмата за януари ще завърши на 26-и със симфоничен концерт със Светлин Русев.

 

Още за събитията в Пловдив и региона може да откриете в най-добрия културен гид - https://spravochnik.marica.bg/

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?