3906

Ако сте в Пловдив, не пропускайте изложбата на Здравко Йончев

Известният художник Здравко Йончев ще отбележи със самостоятелна изложба живопис в Градската галерия навършването на достолепните 85 години от рождението си. Откриването е ​днес в 18:30 часа в сградата на ул. "Княз Александър I" №15. Изложбата ще продължи до 10 октомври и е с вход свободен за публиката.

Здравко Йончев е роден на 25 септември 1938 г. в Пловдив. Учил е в Националната художествена академия в София. От 1976 г. е член на Съюза на българските художници. През 1993 г. създава една от първите частни галерии в страната - галерия „Лукас“ в Стария град, Пловдив, която бързо се превръща в притегателен център и място за срещи с художници и артисти. Той е още илюстратор, оформител на книги, автор на карикатури. Дълги години е работил като говорител в Радио Пловдив. 

Здравк​о Йончев е част от поколението пловдивски художници наред с Йоан Левиев, Димитър Киров, Георги Божилов, Енчо Пиронков, допринесли със своето творческо присъствие за славата на Пловдив като град с неповторима артистична атмосфера. В биографията му са вписани множество самостоятелни изложби и изяви в общи представяния в страната и чужбина. Сред тях се открояват участията му в Националните есенни изложби в Стария Пловдив, в изложения в София, Лондон ( Великобритания), Вартбург и Хановер (Германия), Кувейт, Обединените арабски емирства, Ню Йорк (САЩ), Рим (Италия). През май 2023 г. художникът представи своя самостоятелна изложба в центъра на хърватската столица Загреб.  

Носител е на Почетния знак на Община Пловдив за цялостен принос в духовния живот на града.

Изложбата е част от Есенния салон на Община Пловдив и се осъществява с нейната финансова подкрепа.

 

Още интересни събития ще намерите в Справочника на Марица - най-добрия гид за Пловдив.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?