44

Ако сте в Пловдив, не пропускайте изложбата на Илия Желев в Художествената галерия

Илия Желев ще почете подобаващо Деня на Европа с живописна изложба в Градската художествена галерия. Експозицията ще бъде открита тази вечер от 18:00 часа, а желаещите ще могат да я разгледат до 28 май. 

На първия етаж в Градската художествена галерия (ул. „Княз Александър I“ №15) той ще покаже 27 произведения в стила, който почитателите му у нас и особено в Германия и Австрия добре познават. 

Както пише за него немският критик Ралф Ренсман: „Светът на Илия Желев се състои от малки късчета. Зрителят е изправен пред сбор от многобройни миниатюри. Отделните елементи на пъстрите мозайки водят, от една страна, собствен живот, а от друга, се вмъкват в една обща картина, изпълнена с магия. В това обединение от миниатюри, редом с конкретните образи, стоят чисти абстракции...“.

Илия Желев е роден в Пловдив на 20 юли 1961 г. Завършва специалност „Живопис“ във ВТУ "Св. св Кирил и Методий" (1988 г.). Между 1988 и 2004 година преподава рисуване и история на изкуството в Средното специално художествено училище в  Трявна. От 2004 г. е художник на свободна практика. Член е на СБХ, секция „Живопис“, от 1990 г. Има  повече от 100 самостоятелни изложби, повечето от които са в Германия. Негови картини са притежание на Националната галерия в София, Софийската градска художествена галерия, на общински галерии и частни колекции в страната, а също така в Германия.

 

Още интересни събития ще намерите в Справочника на Марица - най-добрия гид за Пловдив.

Оцени новината

Оцени новината
3/5 от 2 оценки
3/5 от 2 оценки

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?