46

Ако сте в Пловдив, не пропускайте изложбата "И още веднъж за любовта" на Онник Каранфилян

"И още веднъж за любовта" ще "поговори" изкуството на Онник Каранфилян. Тази вечер в 17,30 ч. художникът открива коледна изложба в пловдивската галерия "Дяков". Разгръща темата с цялата красота, елегантност, чувствителност и талант, които носи - в офорти, сухи игли, литографии.

Авторът е възпитаник на Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов“, като от целия випуск получава пръв дипломата си „отличие с похвала“. След няколко години работа в ситопечатница завършва графика в Националната художествена академия в класа на проф. Стоян Стоянов - Течи.

Дипломната му работа съчетава за пръв път в историята на българската графика класическите техники на печат (офорт, суха игла, акватинта, литография, релефен печат) с компютърна графика. Негова е и първата изцяло създадена дигитална графика, отпечатана на ръчна хартия „Magniani“ в изключително лимитирана серия от 20 отпечатъка.

Една от дипломните му работи е избрана за Триенале на изкуствата в Осака '94 от жури в състав: Шигенобу Кимура - директор на националния музей на изкуствата в Осака; Уилям С. Либерман - директор на колекция „Жак и Наташа Гелман“ в Метрополитън музей, Ню Йорк; Тацуми Шинода - професор в Токийския университет на изкуствата, Токио; Ричард Станиславски - директор на Музей на изкуствата, Полша.

Онник Каранфилян е единственият избран сред 19-имата български автори, представени с 81 графики.

 

Още за събитията в Пловдив днес четете в най-добрия културен гид "Марица" Справочник.

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?