3906

Ако сте в Пловдив, не пропускайте балетния шедьовър "Спящата красавица" в Дома на културата

Неповторим балетен спектакъл ще има тази вечер от 19 часа в Дома на културата - "Спящата красавица" от П. И.Чайковски.  

„Спящата красавица” на Старозагорската опера е поставен в класически стил, хореографията е на базата на гениалната интерпретация на Мариус Петипа. Постановката и режисурата са на големия руски танцьор, хореограф, филмов актьор и утвърден балетен предприемач и преподавател Андрей Босов, който дойде в Стара Загора по покана на примабалерината Силвия Томова - художествен ръководител на балета на Старозагорската опера. Декорите на „Спящата красавица“ са дело на именития български художник-сценограф Иван Токаджиев, а приказните костюми проектира Мария Блажева, за която това е втората постановка на „Спящата красавица“.

В спектакъла участва цялата многонационална балетна трупа на Държавна опера - Стара Загора, която през последните творчески сезони бележи изумителен скок в своето професионално израстване. Постиженията на младата трупа под ръководството на примабалерината и педагог Силвия Томова са високо оценени от професионалната критика, от познавачите и от зрителите във всички точки на България и Европа.

„Спящата красавица” се счита за най-красивата балетна музика, написана от Пьотр Илич Чайковски, и се превръща в един от най-известните балети от световния класически репертоар. Наред с балетните шедьоври на великия композитор - „Лебедово езеро” и „Лешникотрошачката”, „Спящата красавица” присъства задължително в репертоара на всеки авторитетен световен театър. Поставен за пръв път през 1890 година на сцената на Мариинския театър в Санкт Петербург, до днес това заглавие е сред най-любимите на малки и големи балети. Приказката на Шарл Перо, представена чрез езика на танца, увлича с великолепната си музика, виртуозност на танца, както и с многообразието от приказни персонажи, което освен танцовото предизвикателство предлага и ярки актьорски изяви.
 

Още за събитията в Пловдив днес четете в най-добрия културен гид - справочника на марица.бг


 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?