46

Ако сте в Пловдив, насладете се на японски театър за принцове

Днес пловдивчани и гостите на града могат да се насладят на нетрадиционен куклено-театрален спектакъл. "Принцът на морето и принцът на земята" е вдъхновен от японския куклен театър Бунраку. Мястото е Кукленият театър, а началният час - 19.

В постановката оживява преданието за първия японски император. Приказката представя взаимоотношенията между двама братя - властелини на морето и земята, разказва за чистата любов между принца на земята и принцесата на океана и за силата на честността, достойнството, всеотдайността. Класическа японска легенда за любовта, доверието, дадената дума и смисъла на живота. Спектакълът се реализира от най-утвърдените български театрални творци в сътрудничество с двама японски артисти: кукломайстор и хореограф.

Режисьор на спектакъла е Елена Панайотова, сценограф е Юлияна Войкова-Найман, а музиката е на Асен Аврамов. Участват: Наталия Василева, Михаела Андонова, Мария Павлова, Елин Стоянова, Даниела Русева, Димитър Николов - Шаблата, Велизар Евтимов, Стайко Стайков, Румен Караманов, и Александър Караманов

Бунраку е японски професионален куклен театър. Той се развива през 17. и 18. век и е една от четирите форми на класически японски театър, наред с Кабуки, Но и Кьоген. Думата "бунраку" идва от Бунракудза - името на единствения търговски куклен театър, запазил се до днес. Бунраку бива наричан още и „нингьо джорури”. Тези две думи описват най-точно произхода и същината на този театър - „нингьо” означава "кукла", а „джорури” е стил на театрално наративно пеене под акомпанимента на триструнен шамисен. Въпреки че това е куклен театър, той не е предназначен за деца.

 

Още за събитията в Пловдив днес четете в най-добрия културен гид "Марица" Справочник.

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?