2374
Следвайте ни

Ако сте в Пловдив, минете през казармата от соца в Етнографския музей

viber icon

Казармата от соца възкръсва в Етнографския

Изложба "Kогато момчето става мъж…" ще представи Етнографският музей в Пловдив от днес до 30 ноември. Експозицията ще обхване периода на казармата в годините на соца. Организатори са РЕМ в Пловдив и д-р Илия Вълев, етнолог в Регионалния исторически музей във Велико Търново.

Експозицията представя любопитни исторически факти, свързани с българската армия. Това става чрез спомени, разкази, документи и научен анализ, много фотографии и автентични предмети от времето на социализма. Ще станете свидетели на обичаите и ритуалите, свързани с казармения преход, както и на ежедневието на войниците. Ще научите какво е "въшкарник", как се марширува с метален "цинт", ще видите и различни парадни униформи, военни емблеми и медали.

Д-р Илия Вълев е инициатор и активен участник в множество обществени прояви с културна и образователна насоченост. Автор на публикации в сферата на българската етнология. Основните му изследователски интереси са: традиционни народни вярвания; практики и средища на религиозен живот; народна обредна и празнична система; армията като специфична социална и културна общност; войнишки традиции и обичаи.

Изложбата е реализирана с подкрепата на Министерството на отбраната  и Изпълнителна агенция "Военни клубове и военнопочивно дело".

За още пловдивски събития четете в новия Справочник на "Марица".

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

3,14

3,14

01.11.2021 | 09:02

Не е имало никакъв соц,бе мисирки!Този строй се е казвал социализъм,така, че трябва да се отразява миналото с истиското му име!

Отговори
4 0
Соц

Соц

01.11.2021 | 09:17

Е, соц е доста по-миловидно, носталгично, и изобщо в унисон с правата линия на Партията!

Отговори
2 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?