46

Ако сте в Пловдив, гледайте рокоперата "Исус Христос суперзвезда"

Рокоперата по текст на Тим Райс и музика на Андрю Лойд Уебър "Исус Христос суперзвезда" ще се играе тази вечер от 19 ч. в Дома на културата "Борис Христов". Спектакълът се изпълнява от хора, балета и оркестъра на Опера Пловдив.  Диригент е Константин Добройков, а режисьор - Веселка Кунчева.

Спектакълът пренася историята за последните дни на Исус и неговия сблъсък с Юда Искариотски в едно мрачно постапокалиптично бъдеще с мътна вяра и срив на морала, в което обезвереното човечество търси отново своя месия. С характерните за стила си силно визуални изразни средства, режисьорката изследва безкрайния цикъл на вяра и отричане. „Това, което виждам в тази рок опера, не е просто болезнено въздействаща музика. В нея има пророчество, което ние като съвременни творци сме длъжни да видим”, споделя Веселка Кунчева. Сценографията на Мариета Голомехова допълва режисьорската концепция, като пресъздава подземен град-гробище, олицетворяващ  "бездомието" на света,  в който живеем. За спектакъла тя изработва и уникален венец, но не от тръни, а от парчета стъкло.

„Исус Христос суперзвезда“ е представена за първи път на сцена през 1971 г. Поставянето на спектакъла на Бродуей, Ню Йорк (най-населения с евреи град в света извън Израел), предизвиква множество обществени спорове и противоречиви оценки, като става причина за протести от страна на много религиозни групи.

Какви други интересни събития можете да посетите в града тази седмица, четете на spravochnik.marica.bg - най-добрия гид за Пловдив.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?