46

Ако сте в Пловдив, гледайте Диана Добрева и сина й в "Едип и пророците"

Режисьорката Диана Добрева влиза в ролята на Йокаста, майката на Едип, а в образа на царя на Тива се превъплъщава синът й, актьорът Константин Еленков, в нейния спектакъл „Едип и пророците“, който ще се играе от 19 часа в голямата зала на Драматичния театър. Представлението е по фрагменти от пиесата "Едип цар" на Софокъл, по стихове на поета Константинос Кавафис и авторски текстове от Александър Секулов.

„Моето участие е знаково и за мен това не е роля, която можеше да се изиграе, защото тук става въпрос за едно особено енергийно поле заради кръвната ни връзка с Константин“, казва Добрева. „Самият факт, че сме майка и син в живота, носи особена енергия, особен вътрешен живот на сцената, защото не те оставя без мисъл и ти знаеш, че това не е просто игра“, сподели Еленков. По думите му, това е един от най-сложните образи в кариерата му. За много кратко време - 1 час и 40 минути, колкото трае спектакълът, от щастлив човек без почти никакви проблеми да стигнеш до избодените очи и катарзиса е много особена ситуация, посочи младият актьор. 

В представлението участват още Маргита Гошева като жрицата Пития, Ивана Папазова като прорицателя Тирезий, овчарят е Симеон Алексиев, вестителят ​-Ивайло Христов, Креон ​- Борис Кръстев, Сфинксът - Елена Кабасакалова, тълмачът, който тълкува виденията на Пития - Мартин Раков.

Този спектакъл слага финал на трилогията, която пловдивската трупа посвети на "Пътуващия човек". Началото беше поставено с впечатляващия по размаха си "Одисей", последва "Коприна" - станал първият български спектакъл, поканен на международната театрална олимпиада в Унгария. 

Текстът е разказващ за проглеждането на сърцето. За просветлението, което те спохожда, когато приемеш грешките, платиш заблудите, надмогнеш скръбта и разбереш как и защо да си жив. За отместването на илюзиите, за разплитането на заблудите, за надникването към бистрия извор, където намираш смиреното си лице.  

В "Одисей" и "Коприна" главните герои имат възможност да се върнат в родините си, да сключат кръга на познанието, в "Едип. В очакване на варварите" родният кръг се отваря, семейството изчезва, за да остане пътуващият човек с единственото, което му остава: пътят през пустинята.

Още за събитията в Пловдив днес четете в най-добрия културен гид "Марица" Справочник.

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 1 оценки
5/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?