Следвайте ни

Ако сте в Пловдив, елате на опера

viber icon

Лия Петрова блести във „Viva Vivaldi“

Виртуозната цигуларка Лия Петрова ще бъде солист на концерта „Viva Vivaldi“ на Пловдивската опера, който ще започне тази вечер в 19 часа в Дома на културата „Борис Христов“.

Лия свири на цигулка от 4-годишна, само след две години вече концертира с различни оркестри, а на 8 години получава Моцартов медал като най-млад артист на ЮНЕСКО. Има награди от международните конкурси „Тибор Варга" (Сион), „Луи Шпор" (Ваймар), „Вацлав Хумел" (Загреб).

През 2016 г. Лия Петрова печели Първа награда на Международния цигулков конкурс „Карл Нилсен" в Дания. Свири с уникалната италианска цигулка Matteo Goffriller от 1690 г., предоставена <210> от Queen Elizabeth Music Chapell.

Диригент на „Viva Vivaldi“  е Константин Добройков, солисти - Лия Петрова, цигулка, и Киоко Мороока, фагот. В програма ще чуем: Вивалди ​- „Годишните времена“, и Вивалди - „Концерт за фагот“.

Антонио Лучо Вивалди е италиански композитор, виртуозен цигулар, музикален педагог и духовник. Роден е във Венеция и е смятан за един от най-значимите барокови композитори. Приживе бил и оценяван, и руган, а след смъртта си - забравен.

Тази година се навършват 342 години от рождението на великия композитор, наричан "рижия абат" заради червения цвят на косата му и свещеническия му сан.

Днес няма човек на планетата, който да не е слушал и да не знае автора на "Годишните времена“. Малцина знаят обаче, че Вивалди е първият композитор в историята, въвел духови инструменти в класическата оркестрова музика.

Рисунки с вино

Днес от 18 часа във Fishu.art ще се проведе рисуване с чаша вино в ръка. С четка и освежаваща чаша в ръка, неусетно ще създадете истински шедьовър. Водени стъпка по стъпка от професионален художник, ще разнообразите вечерите си с едно невероятно и различно арт преживяване, което ще разказвате и показвате дълго. Участниците ще си тръгнат отпочинали, с прекрасен спомен, нарисувана от тях самите картина на платно. 

Комедия в Bee Bop Cafe

Сцена в Jazz-a и Драматичен театър Ловеч ще представят комедията „Колега“ днес от 19,30 ч. в Bee Bop Cafe. Авторският спектакъл на Ованес Торосян и Петко Венелинов се разказва за шофьорите на маршрутки Митко и Спиро. Тяхното ежедневие изобилства от изнервен трафик, хумор, бит, клаксони. Като че ли са намерили своята златна среда, докато не загубват работата си. 

Гледайте „Одисей“ в Драмата

Фамозният спектакъл „Одисей“ ще бъде поставен тази вечер от 19 часа във Драматичния театър в Пловдив. Пиесата с автор Александър Секулов и режисьор Диана Добрева се превърна в един от гвоздеите в програмата на Европейската столица на културата 2019. В постановката са използвани стихове от Кавафис, Сеферис и Иван Методиев.

Спектакълът „Одисей“ е разказ за пътя на човека към себе си, срещу себе си, отвъд себе си. Момчето, тръгнало към Троя, приема младостта като златно покритие на собственото име. Зрелият мъж, който се завръща към родния остров, опознава гнева на боговете и разбира какво е да пътува срещу времето.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?