46

Ако сте в Пловдив, честваме Съединението с редица събития

Пловдив отбелязва тържествено 137-та годишнина от Съединението на България и празника на града. Събитията от празничната програма започват с мемориалния маратон, който тръгва от Съединение. В 10 часа в катедрален храм „Света Богородица“ Негово Високопреосвещенство пловдивският митрополит Николай ще отслужи тържествен молебен.  В 11 часа ще бъдат положени венци и цветя на паметника на Захари Стоянов в Дондуковата градина, а в 11.30 часа – на паметната плоча на майор Райчо Николов. Събитията по повод честването на Съединението продължават в 12.00 часа на пл. „Стефан Стамболов“ с концерт на Биг Бенд Пловдив, с диригент Николай Гешев.

В 12.30 часа в зала „Съединение“ на Регионалния исторически музей председателят на Общинския съвет инж. Александър Държиков и кметът на града Здравко Димитров ще връчат отличието „Почетен гражданин на град Пловдив“ на Евгений Тодоров и родственици на Нери Терзиева, удостоена посмъртно.  Празничната програма продължава в 19.00 часа пред Военния клуб, където родолюбци от комитет „Родолюбие“  ще представят възстановка на събитията от 6 септември 1885 година.  В 19.30 часа, отново на пл. „Стефан Стамболов“, ще се състои концерт-спектакъл “Jazz & Traditions Vol.2 “ с участието на Нина Николина, Калин Вельов, Мартин Ташев, Мирослав Турийски и Таня Първанова.

Кулминацията на честванията е от 20.30 часа на площад „Съединение“, където ще има тържествена заря-проверка по повод 137-та годишнина от Съединението на България и Празника на град Пловдив. Във военната церемония ще участват духов оркестър, представителни роти, факлоносци, венценосци под командването на командира на Съвместното командване на специалните операции и началник на гарнизон Пловдив генерал – майор Явор Матеев. Официални слова ще бъдат произнесени от кмета на Пловдив Здравко Димитров и президента на Република България Румен Радев. Водещи са актьорите от Драматичен театър Пловдив – Петър Тосков и Мария Генчева.

Още за събитията в Пловдив четете в най-добрия културен гид "Марица" Справочник.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?