1553

Ако сте в Пловдив, белгиец прави скулптурен портрет

Как изглежда Пловдив в очите на новодошлия? Тези емоции и впечатления ще превърне в изкуство в тридневна своя акция в Стария град белгийският художник Саймън ван Парис.

 Там днес стартира отворена работилница "Градски портрет на Пловдив". Ще продължи до сряда включително - във всеки от трите дни от 10 ч. в  двора на Градска художествена галерия на ул. "Съборна" 14-а в Старинен Пловдив. 

Саймън ван Парис предлага на местната пловдивска общност интерпретация на града през погледа на новодошлия. По време на резидентния си престой той проучва какво е определящо за българската култура и за местния контекст. Инсталацията, която изгражда, е резултат от проучването и от впечатленията му от Пловдив, реализирана в рамките на текущата за 2022 година програма на CONTEXT AiR.

Скулптурен портрет на Пловдив ще бъде изработен и монтиран в двора на Градската художествена галерия.

Всеки може да се запознае с художника Саймън ван Парис в дните преди откриването, докато той работи на място по своето произведение. В три последователни дни професионалисти в областта на изкуството и всеки, който се интересува, са добре дошли да посетят художника в процеса на работата му, да разговарят с него и да наблюдават как конструира своя портрет, като същевременно се запознаят със спецификата на неговия артистичен подход.

В допълнение на инсталацията има саундтрак от записани в града звуци, който може да бъде чут на  www.studiovanparys.com/plovdiv

Входът е свободен.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?