1553

Ако сте в Пловдив: Бежанците от Украйна канят на Коледен базар

Бежанците, настанени в сградата на бившата Белодробна болница на Цариградско шосе 108, канят всеки, който пожелае, на благотворителен Коледен базар, който се открива днес в 12 часа и ще продължава утре до 18 ч.

Празникът е организиран с подкрепата на почетния консул на Украйна Димитър Георгиев и фондация „Ukraine support and renovation”, разказа за „Марица” Наталия Еллис, поела грижите за сънародниците си от първия ден на войната.

Украинците посрещат Коледа и ще отбележат във Втория си дом в Пловдив тачения в тяхната родина свети Никола. Надеждата на всеки от тях е час по-скоро през новата 2023 г. да се върнат вкъщи. Украинците почитат досега свети Никола на 19 декември по Православния календар, въведен и в Русия, но с държавен указ денят е променен на 6 декември, като в България, но ще започне да се празнува от следващата година.

Със средствата, които ще бъдат събрани на Коледния базар, ще бъдат закупени подаръци и лакомства на украинчета, изпратили над 400 желания до Дядо Коледа. В Пловдив и областта в момента живеят близо 6000 украински бежанци, от които почти половината са деца, но далеч не всички родители са в състояние да им купят подаръци. С парите от дарения ще бъдат зарадвани и малчуганите, настанени в други райони на България.

През уикенда Белодробна болница, където живеят 136 украинци, ще се превърне в център на приятелство. Домакините ще посрещнат гостите с вкусотиите на украинската кухня -  борш, чеснови кнедли, сармички, ошав, пирожки с ябълки. Ще бъдат изложени занаятчийски изделия, детски  рисунки, ръчно изработени сувенири, които всеки може да закупи с цел да се подпомогнат деца от уязвими семейства. В подготовката на празника се включиха и украинците, пристигнали специално за Коледния базар в Пловдив.  За децата са  организирани творчески работилници, за тях ще има танци, музика и забавления.

„Конфликтът в Украйна разкъса семействата и обърна живота на децата с главата надолу. Но това не е спряло силата им да мечтаят и да се надяват на по-светло утре”, казва Наталия Еллис, благодарна за помощта, даренията и човещината на всички хора с добри сърца.

 

Още интересни събития ще намерите в Справочника на Марица - най-добрия гид за Пловдив.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?