Следвайте ни

Ако сте в Пловдив: 50 майстори показват умения на Малката главна

viber icon

Традиционният пролетен панаир на занаятите ще привлече отново почитателите на изделията, произведени от български майстори. Изложението, организирано от Регионална занаятчийска камара - Пловдив, започва от днес и ще продължи до 23 май.

Откриването ще събере публиката от 11.30 ч. на пл. "Римски стадион". Зрителите ще се насладят на  музикална програма и ще посрещнат с аплодисменти церемонията за връчване на сертификати на първи випуск от Занаятчийското училище за деца в ”Старинен Пловдив” 2021.

Жители и гости на Пловдив могат да посетят събитието на Малката главна - ул. „Райко Даскалов“,  всеки ден от 10 до 19 часа, където ще  видят изделия и демонстрации на 50 майстори и калфи по дърворезба, изработване на накити с различни техники, в това число и от костилки, художествена обработка на дърво, изработване на изделия от кожа, плъстене, ножарство, леене на свещи, художествена керамика, леярство на чанове, изработване на художествени тъкани, художествено плетиво, български народни музикални инструменти,  кожухарство, шапкарство, грънчарство и други, съобщиха от общината.

Акцентът на това издание е изчезващият занаят „тъкане на кори”, който се практикува от изключително малко  майстори занаятчии. Сред участниците са Мариета Недкова, Мариета Иванова, Софка Димитрова, Татяна Колева и Ивайло Никифоров. Победителят  на майсторската надпревара ще бъде обявен на 23  май  в 15 часа от  жури.

Работилница за тъкане на кори ще учи на занаят малки и големи на 21 и 23 май  от 12 до 14 часа. В програмата е включено още едно атрактивно мероприятия за тайните на занаятчийски хляб. Панаирът се финансира от Годишната програма за развитие на туризма на Община Пловдив за 2021 г. и с подкрепа на КЦМ 2000 Груп.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?