Следвайте ни

Общината ще спасява частна къща в Стария град

viber icon

Опасната сграда, която е паметник на културата, е пред срутване. Администрацията ще опита да я спаси, а после ще си търси парите по съдебен път от собствениците. 

Община Пловдив ще опита да спаси къщата на ул. "Кирил Нектариев" 20 в Стария град, която е пред срутване. Имотът е частен и години наред администрацията не успя да накара собствениците да я ремонтират. Сградата е паметник на културата и е един от шедьоврите на възрожденската архитектура. 

За да я спаси, Общината ще задейства предвидената в закона процедура, според която може да направи реконструкцията за своя сметка, а после да предяви претенции към собствениците. Те от своя страна или трябва да възстановят направените разходи, или ще се разделят с имота си, след като Общината извади изпълнителен лист. Подобна възможност за спасяване на занемарени частни сгради съществува отдавна в наредбите, но до момента администрацията не се е възползвала от нея, защото процедурите са сложни и тромави, а освен това Общината никога не е намирала пари за ремонтите.  Сега проектът за укрепване на къщата в Стария град с общински средства е готов и ще чака финансиране.

Възрожденската сграда отдавна е изоставена, а миналата година започна да се разпада. Части от дървения балкон падат на улицата, а самата къща се свлича към съседния имот. Още през пролетта на 2019-а къщата бе опасана с предупредителни ленти.

„Проектът два пъти бе входиран в Голямата община в предишния мандат, но не получи финансиране. Надявам се този път да се намерят пари”, коментира кметът на район "Централен" Георги Стаменов. 

Красивата някога сграда има просторни салони на всеки етаж и по четири големи стаи. Дървено стълбище с оркестрина се вие между тях. Главният архитект на "Централен" Петър Петров се надява да не се наложи къщата да бъде събаряна изцяло, а само да бъде укрепена.  

Млади архитекти, специализирали в курс по „Опазване на културното наследство”, са правили дипломни работи с обследване на къщата. Така без пари е осъществено подробно архитектурно заснемане за реконструкцията.

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?