Следвайте ни

Ако работиш в Пловдив: По-малка заплата, по-голям риск от уволнение

viber icon

За по-скъпо платените кадри рискът от уволнение е много по-малък. Най-често метлата на съкращенията заради пандемията отнася най-ниско платените служители. Това сочи анализ на останалите без работа, които са се записали в Бюрото по-труда в Пловдив и областта. 

 Средната брутна месечна работна заплата в областта върви бавно, но сигурно, нагоре, но това не се отразява съществено върху обезщетенията при безработица. По данни на НСИ работещите взимат месечно по 1289 лева. 

В същото време безработните от областта получават от осигурителния институт средно по 504 лв., което е с 18 лв. по-малко спрямо 2020 г. Това означава, че те не попадат в групата на средностатистическия пловдивчанин и са се трудили за по малко над 800 лв. месечно, преди да останат без препитание. 

Обезщетението за безработица е в размер на 60% от средния осигурителен доход на човека за 24 месеца назад. То обаче не може да бъде по-малко от 12 лв. на работен ден и повече от 74,29 лв. За хората, които са се трудили на непълен работен ден и са получавали по-ниско възнаграждение от минималната заплата процентът на определяне е 50 на сто. Тези, които са се разделили с работодателя по взаимно съгласие имат право едва на 12 лв. на ден.

Сумата, която са получавали останалите без работа, не е изненадваща, имайки предвид профила им. Безработните пловдивчани са предимно със средно образование и са на възраст между 35 и 49 г. По-голямата част от тях са жени. Тези, които не са завършили 12 клас пък са 30% от всички с право на обезщетение от НОИ. 

Компенсации от града под тепетата взимат общи 8000 души. Други девет хиляди са регистрирани в Бюрото по труда, но не им се изплащат пари. Причините да не бъде платено обезщетение са две. Едната е, че безработните нямат достатъчно осигурителен стаж, т.е. да са правени вноски в 12 от последните 18 месеца. Другата е, че те са дългосрочно безработни. Обезщетения се изплащат в продължение най-малко на 4 месеца и най-много за година. Продължителността зависи от годините натрупан стаж. 

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Чичо

Чичо

28.05.2021 | 09:06

А при цоциализма колко те обещитяваха ?

Отговори
1 0
толкова

толкова

28.05.2021 | 15:06

При социализма всички работиха гнидар!

Отговори
0 0
Тотална мизерия

Тотална мизерия

27.05.2021 | 23:08

С една дума дтатияъа ни казва - БЯГАЙТЕ ДАЛЕЧ С 200 И НИКОГА НЕ СЕ ОБРЪЩАЙТЕ НАЗАД

Отговори
3 1
Безработен

Безработен

27.05.2021 | 16:01

Държавата го прави това със безработицата ни какво обезщетение от НОИ МЛАТИШ ИМ ЗА НЕМА НИКОЙ

Отговори
4 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?