Следвайте ни

Ако гражданите одобрят: "Младежка" става зона за отдих с пазар и велоалея

viber icon

Кметът на "Централен" Георги Стаменов е амбициран за проекта да се търси и европейско финансиране

Ул. „Младежка” ще се превърне в зона за отдих,  но ще има и  пазар, след като се реализира проектът, възложен на екип от архитекти от кмета на  „Централен” Георги Стаменов. Идейната архитектурна концепция беше разгледана вчера в районната администрация и през януари ще бъде проведено публично обсъждане. Очаква се на него да присъства и главният архитект на Пловдив Димитър Ахрянов.

Искаме да чуем мнението на гражданите, след което ще търсим финансиране, обясни  за „Марица” Стаменов. Той счита, че ще има възможност общината да кандидатства по оперативна програма за евросредства. Стойността на благоустрояването на ул. „Младежка” ще стане ясна при подготовката на техническия проект.

Доскоро една от емблематичните улици представляваше грозна капалъчаршия със стари сергии и ръждиви павилиони, отдадени още през 2003 г. на концесия на Атанас Червенков-Райфъла. Преди няколко месеца след дълги съдебни дела общината успя да си върне пространството между бул. „Васил Априлов” и „Копривщица”, а с разпореждането на шефа на „Общински пазари” Запрян Тодоров бяха премахнати будките и част от масите. Сергиите  до сградата на областта останаха, а търговците плащат наем на „Общински пазари”.

Запрян Тодоров държи и за в бъдеще  да се запази място за зеленчуков пазар на ул. „Младежка” и твърди, че от него имат нужда и живеещите в квартала. Освен това търговията носи приходи в градския бюджет. Преди време в квартала имаше две противоположни подписки - една за превръщането на зоната изцяло в зона за отдих и друга - за запазването на пазара, но след преустойство. 

Архитектите планират пазарът да се измести в края на улицата, до старото тролейбусното обръщало край бул. „Копривщица”. В концепцията, която включва и прилежащите малки улици, се предвижда обновяване на водопровода, канализацията, елинсталацията, ремонт на пътната и тротоарна настилка на ул. „Младежка”, подмяна на плочките на алеята, места за паркиране, озеленяване, две детски и една спортна площадки, батути, разказа Георги Стаменов. Пред сградата на областната управа ще се изгради шадраван, а на ул. „Младежка” - велоалея, като по този начин ще се създаде прекрасна зона за почивка, спорт и игра на децата, надява се районният кмет. 

 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (8)

Виолета

Виолета

21.12.2020 | 16:15

Защо шефа на Общински пазари, Запрян Тодоров, ще решава от името на гражданите живущи на ул. Младежка, да има в бъдеще пазар. Как точно е разбрал, че живущите там имат нужда от такъв пазар. Това негово твърдение не отговаря на истината!!!! Разберете най-накрая г-н Стаменов и г-н Тодоров, Хората от ул. Младежка не искат нито пазар нито кръчма, и моля Ви не натрапвайте вашите възгледи с подобни публикации.

Отговори
1 0
Станимир

Станимир

21.12.2020 | 16:07

Защо трябва да правят пазар и ние живеещите на улицата пак да трябва да търпим този абсурд, свързан с шум, мръсотия и невъзможно паркиране. Зеленчуци има на всякъде и в магазините и на пазара на гребната, който е на петдесет метра от МЛАДЕЖКА. Улицата трябва най-накрая да се превърне в зелена алея без ПАЗАР И БЕЗ ВОДОЛАЗ. За всичко друго ОК.

Отговори
1 0
Антилевак

Антилевак

04.12.2020 | 20:47

Не закачайте Водолаза, изтрещеняци! Не стига, че целият център се напълни с псевдокреативни, гнусноиновативни и тъпоексклузивни пародии на заведения, но сега искате да обезличите и изджендърясате едно от последните места в града, което има свое собствено, неповторимо очарование.

Отговори
0 2
Ракодов

Ракодов

04.12.2020 | 10:01

Махайте я тая цигания,направете нещо както около река Марица след водната палата без кръчми и водолази около пространството че пияндетата от квартала веднага пак ще се надушат......пазар има наблизко тъй че махалата няма да плаче чак толкова.

Отговори
7 8
Ad Astra

Ad Astra

04.12.2020 | 09:09

"Водолаза" да се събори, и на негово място да сложат паметник на Рaйфъла - пyшка, чийто приклад е опрян на земята, а цевта сочи нагоре, към звездите!

Отговори
3 4
младеж

младеж

04.12.2020 | 08:55

Крайно време беше да се премахнат грозните сергии и гнусната кръчма. Браво кмете!

Отговори
9 3
Ццц

Ццц

04.12.2020 | 07:35

Дано велоалеята не я набутат пак в пешеходната зона!

Отговори
9 0
Мама

Мама

04.12.2020 | 09:07

По-добре да няма велоалея, нека децата да тичат на воля. Ако има детски кът, как ще ги пазим само там. Велоалея има на Марица, дълга, приятна.

Отговори
4 4

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?