71
Следвайте ни

Акция в „Северен“: Пловдивчани масово предават ретро GSM-и, видеа и DVD ВИДЕО / СНИМКИ

viber icon

Десетки отговорни пловдивчани се включиха в акцията за предаване на  излезли от употреба електрически и електронни уреди. Временният пункт за събирането им беше зад кметството на район „Северен“.  А вещта, която най-дълго време не е била употребявана от всички предадени, беше живачен апарат за кръвно налягане. Редом до него се наредиха и едни от най-вървежните GSM от края на  90-те години и след 2000 година.

Неизменна част от изхвърлените уреди бяха и монитори, компютри, вентилатори, прахосмукачки,  DVD и видеа. „Отдавна не съм виждал видео. Вероятно и малките деца не знаят, че е имало видеа. Сега всичко е на флашки“, коментира Стоян Алексиев, кмет на район „Северен“.

А отзивчивите служители, които приемаха неизползваемата техника, се наложи да влязат в ролята на носачи, за да помогнат на възрастна жена да предаде старата си техника. Те се качиха до втория етаж на кооперация, намираща се точно срещу мобилния пункт, нарамиха огромния телевизор и го свалиха долу. „Има ли още нещо“, шеговито подвикнаха работниците на жената, която гледаше през терасата. Предадената техника се разкомплектова и се предава за рециклиране. 

„Всяко домакинство се нуждае от нови уреди. Голяма част от хората обаче, когато ги подновят, не знаят къде да изхвърлят старите уреди. Затова кампанията освен да им помогне цели и да ги научи какъв е правилният начин на изхвърляне – не в контейнера, а да се предава на фирми за рециклиране, пунктове за вторични суровини и скрап. По този начин гражданите се включват в опазването на околната среда, защото доста от уредите имат опасни вещества в тях“, обясни Стоян Алексиев. 

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

НОСТРАДАМУС

НОСТРАДАМУС

06.10.2021 | 17:36

Кмете,може ли ти лично тука да ми отговориш,защо събирате само подобна техника.Защо със същият ентосиазъм не събирате строителни отпадъци или мебели,точно които най-много замърсяват околната среда.Защо ли.Ами защото само от тези неща може след рециклиране да се изкара сребърце,златце и някои други нещица.Само,че наивниците не ги знаят тези тарикатлъци и затова ви пълнят гушата.З справка--една платка от стар джиесем,в момента върви от 2 до 5 лева за брой,защото от нея може макар и малко да се извади и злато и сребро.Друга справка------в един стар телевизор Електрон,има медни бубини около един килограм,което автоматично води до печалба от 10 до 13 лева за брой.Хайде сега продължавайте да ги носите на тепсия тези неща на някой си там,вместо да попитате кмета защо вместо тях,не събира по същият начин строителни отпадъци,дивани,легла,стари фаянсови плочки и разни други.

Отговори
7 0
търговец

търговец

06.10.2021 | 17:27

В неделя на руския пазар ще ги видите тези неща

Отговори
5 1
Бай Кольо

Бай Кольо

06.10.2021 | 15:22

Що не се обадите на Кольо Райчев, той ще ви даде по лев за брой апарат. Сега пак ще трябва да ходи по руския пазар и по битаците на Пазарджик и София да купи боклуци и да има да продава после на неразбиращи от тези неща хора.

Отговори
4 1
Живко

Живко

06.10.2021 | 14:46

Не ви ли е срам в европейски град в 21-и век да няма общински пунктове за рециклиране, а да събирате отпадъци рядко, кампанийно и на гърба на камион-таратайка. И кметът гордо се усмихва пред тази индийска мизерия.

Отговори
15 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?