Следвайте ни

Акция в Пловдив: Затварят и глобяват заведения, които газят правилата за Covid-19 ВИДЕО

viber icon

Акция на полицията и Агенцията по безопасност на храните в Пловдив стресна собствениците на заведения. Целта е да се провери дали те и техните клиенти спазват мерките срещу COVID-19. Към момента са затворени два обекта на територията на област Пловдив заради драстични нарушения.

В момента кафенетата в центъра на града са пълни с клиенти, а заради по-малкия брой маси много хора стоят прави и пият кафе на крак. 

Първите проверки започнаха от най-артистичния квартал под тепетата - „Капана“, предава Нова телевизия.

„През почивните дни на територията на областна дирекция на МВР-Пловдив ще се извърши съвместна проверка с РЗИ, областна дирекция по безопасност на храните, икономическа полиция и охранителна полиция. Ще се проверяват търговски обекти, ресторанти, питейни заведения и кафе аперитиви, като ще се следи за спазване на мерките, разписани от министъра на здравеопазването“, обясни Георги Казаков, който е началник на сектор „Икономическа полиция“ – Пловдив.

Следим дали се спазва забраната за клиенти в затворени заведения, дали се спазват отстоянията, както и дали персоналът на заведенията носи маски“, каза още Казаков.

По думите му до момента са проверени 97 търговски обекта. „Най-честите нарушения са неносене на предпазни маски от страна на персонала. Съставени са актове“, посочи той.

„Носенето на маски от персонала е важно, за да не се разпространява евентуална зараза сред клиентите, които не са задължени да носят на открито предпазна маска. Важно е масите и столовете да се дезинфекцират след всеки клиент“, каза Красимира Кръмпотич от РЗИ-Пловдив.

„Функцията на Агенцията по храните е да следи за безопасността на хранителните продукти, които се предлагат в заведенията. До момента няма констатирани нарушения“, заяви д-р Николай Петков от ОДБХ – Пловдив.

Много от големите ресторанти под тепетата се готвят за 1 юни, когато заведенията ще могат да отворят и вътрешните помещения, докато сега работят само масите по терасите и откритите площи. 

"Към момента са затворени две заведения в Пловдив, заради потъпкване на противоепидемичните мерки и нарушения по отношение на осъществяваната търговка дейност, направени са предписания на други 8. Там където са констатирани нарушения, са съставени и актове – към момента 10 на брой", заяви на брифинг директорът на пловдивската полиция старши комисар Йордан Рогачев. Проверките продължават докато важат мерките, подчерта той.

По думите на Рогачев, в момента тече и специализирана полицейска операция по безопасност на движението в Пловдивска област. През следващите месеци предстои и такава спрямо битовата престъпност, под надзора на Окръжната прокуратура.

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Караконджул

Караконджул

23.05.2020 | 11:26

След близо двумесечен рев по време на извънредните мерки, кафенета и ресторанти ни проглушиха ушите, че бизнесът им закъсал и тн. Сега е много учудващо, защо неглижират мерките за безопастност и са готови да плащат глоби при намален обем на работата и при установяване на причина за разпространение на вируса при неспазване на мерките, да бъдат затворени отново. Просто е глупаво от тяхна страна.

Отговори
7 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?