Следвайте ни

Акция „Книгодарител“ събира книги за малките читалища

viber icon

В подкрепа на четящите хора в малките градчета и села в страната, които нямат лесен достъп до съвременна литература, от 20 август стартира инициативата „Акция Книгодарител” на фондация „Лукойл“. Нейната цел е попълване на библиотечните фондове в малки населени места с по-нови заглавия, издадени през последните 10-15 години. 

В много домове има редица издания от последното десетилетие, които вече не отговарят на вкуса на притежателите си, повтарят се или веднъж прочетени, няма да бъдат отворени отново. Те обаче могат да донесат радост на много други хора. Организаторите се надяват акцията да мотивира и улесни склонните да дарят такива книги в полза на много други читатели. 

До 7 септември в девет градове в страната, между които и Пловдив, ще работят общо 16 събирателни пункта, в които отдадени на каузата доброволци ще приемат книжни дарения от всички жанрове. 

В Пловдив пунктовете са два - на бензиностанциите „Лукойл“ на бул. на бул. „Освобождение“ до хотел SPS и на бул.„България“ срещу Захарна фабрика. Първият ще работи на 24 и 25 август от 16:00 до 18:00 ч, а вторият - на 25 август от 10:00 до 12:00 и на 3 септември от 12:00 до 14:00 ч.

Всеки, който се включи с лично дарение в благотворителната акция, получава сертификат „Активен книгодарител“. Желателно е дарените книги да са издадени през последните 15 години и  задължително да са в добро състояние. 

Книгите ще бъдат предадени в полза на нуждаещите се читалищни библиотеки между 15 и 30 септември. 

Именно читалищата са сред малкото източници на досег с литературата за жителите в малките населени места. Фондовете им обаче се състоят предимно от издания от миналия век. Те  разполагат с малки бюджети и не могат да си позволят новоиздадена художествена, научно-популярна, детска и юношеска литература. Поради това имат нужда от дарения и полагат достойни за уважение усилия да ги привлекат.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?