Академици журират финала на "Народните будители и Аз"

Четирима академици и двама професори ще журират в неделя градския и областния финал на ученическото състезание "Народните будители и Аз". Кой знае най-много, ще преценяват акад. Антон Дончев, акад. Константин Косев, акад. Васил Гюзелев, проф. Иван Маразов, проф. Васил Проданов и издателят Иван Гранитски, а председател на комисията е акад. Георги Марков.
Победителите в петото издание, което е под патронажа на вицепрезидента Маргарита Попова, ще станат ясни в края на двубоите. Те започват още в 8 часа сутринта в зала "Пловдив" на Новотела. Организатори са Ротари клуб "Пловдив-Пълдин" съвместно с Ротари клубовете "Пловдив", "Пловдив-Филипопол" и Зонта клуб-Пловдив.


Проектът е насочен към ученици от 5. до 11. клас и цели да представи пред тях дейността на възрожденци, оставили свой отпечатък в създаването и развитието на държавата. Освен да покажат знания пред непозната аудитория, състезанието ги стимулира да извършат издирвателска и събирателска работа за факти от живота на поне един велик българин. Проучванията често стигат далеч отвъд фактологията в учебниците, като в същото време приучават децата да работят в екип и развиват тяхното родолюбие.
Тази година в надпреварата от Пловдив и областта се включват 40 училища, които изпратиха на състезанието 244 паралелки с общо 9760 ученици. Това е три пъти повече от първото провеждане през 2010/2011.


Според регламента предварително всяка паралелка е избрала  свой патрон измежду списък от 72-ма народни будители. Класовете имаха 2-3 месеца да съберат информация за избраната историческа личност. После се изправиха в двубои помежду си. В тях всеки задава по 5 въпроса на противниковия тим за неговия патрон. Питанията са върху подготвената от съперника разработка в рамките на 5 страници. Има и 3 допълнителни въпроса извън нея, с които се цели максимално затрудняване на съперника, на тях се отговаря колективно. Кой срещу кого да играе, се избира на случаен принцип. Така ще бъде и на финала в две възрастови групи - 5.-7. клас и 8.-11. клас. Паралелките първенци в Пловдив и областта ще получат като награда екскурзия до историческо място в България.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?