Следвайте ни

Агресивни улични кучета стават предани домашни любимци

viber icon

На работна среща по въпросите с нестопанствените кучета, организирана от ОП ”Зооветеринарен комплекс“ и дирекция „Екология и управление на отпадъците“ на Община Пловдив, беше издигнат приоритетът за съвместна работа на общините с неправителствения сектор по проблемите с животните. Събитието се проведе в Дома на културата "Борис Христов" в Пловдив. На срещата присъстваха около 30 представители от различните общини в страната. 

Шефът на ОП „Зооветеринарен комплекс“ – Пловдив, Георги Божев, каза пред медиите, че идеята за събитието се е родила спонтанно с цел да се обсъдят проблемите в сектора и да се добие една яснота кой до къде е стигнал. На практика, той и Йорданка Цонева, която е главен експерт в Дирекция „Екология и управление на отпадъците“ на Община Пловдив, споделят, че е важно всички общини да напредват заедно, тъй като в противен случай едни създават проблеми за други. 

Проблемите, които излязоха на преден план след срещата, експертите, обобщиха като най-вече организационни. Според тях те са малко, но спъват прогреса. Става въпрос за организацията на лова, отчетността на приютите, рекламата на дейността, както и партньорствата с неправителствения сектор. По последния проблем съществува разединение сред заетите в сектора, продиктувано от недоверие. С него общините ще се наложи да се борят, за да постигнем напредък. 

Трябва да се работи и по единен стандарт за това какво точно се случва с кучетата по пътя до ветеринарната амбулатория за кастрация и обратно към улицата. По финансова линия основно предизвикателство пред приютите е намирането на външно финансиране. Йорданка Цонева споделя, че кутиите с дарения не са законово издържани и е добре да се помисли за стратегия, в която доброволци да организират кампании за набиране на средства, които по-късно да даряват на приютите. Според нея много дарители биват отблъснати от бюрокрацията, която се изисква към момента. 

Сред отличниците в справянето с проблема с безстопанствените животни е община Пловдив като домакин на срещата, чийто електронен регистър на домашните кучета улеснява справките и автоматично напомня на стопаните за заплащането на таксите.

Община Перник също се прояви като пример на добри практики с безплатната си кампания за кастрация на домашните и дворните кучета. Мартин Жлябинков, който е секретар на Община Перник, споделя, че социалният момент с освобождаването от такса куче, също спомага за интереса на хората. В момента таксите за удоволствието да имаш куче варират от 30 лв. в Пловдив до 50 лв. в Перник. Там, както и в Русе се работи приоритетно с чуждестранни неправителствени организации, които поемат грижата наши кучета да намерят дом извън България. По тази линия се осиновяват и агресивни кучета, които преминават процес на социализация и се превръщат в предани домашни любимци, каза още Жлябинков. Така над 60% от обработените кучета в Русе например са намерили дом. 

Пред наш репортер, представители от Кюстендил разказаха, че срещата е била изключително продуктивна за тях, тъй като са се запознали отблизо с работата на колегите си. 

Екипът ни разговаря и с Явор Гечев, който в момента е председател на Съвета за сътрудничество към Община Благоевград. Пред „Марица“ той изрази желанието си да се работи при отворени врати за повече прозрачност. Той не скри и надеждата си за включване на НПО-тата, тъй като неговият предишен опит в „Четири лапи“, показва, че макар да са емоционални, хората ангажирани в неправителствения сектор, всъщност вършат много работа и спестяват значителен ресурс на общините. Затова той призовава колегите си да загърбят скептичността и да си партнират повече с доброволците. 

Предстои нова среща, в която организаторите са надяват да вземат участие и представители на Министерството на земеделието, както и на БАБХ. Ще се работи и по включването на НПО-тата, които да улеснят осиновяването за кучетата от приютите. 

Живка Гецова

Живка Гецова

Сътрудник

Живка Гецова е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“. По-късно прави магистратура по международна сигурност в Sciences Po, Париж, с насоченост към въпроси от сферата на глобалното здраве. Работила е за две европейски агенции и има опит в различни медии в страната и чужбина.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

USA

USA

28.05.2021 | 16:38

Да ги кастрират в Перник, дано! Какво им пречат животинките, нека се размножават на свобода!

Отговори
3 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?