965
Следвайте ни

Агенцията за закрила на детето се намеси в спора за басейн "Младост"

viber icon

Държавната агенция за закрила на детето се намеси в разразилия се скандал около ползването на плувния басейн "Младост" в Пловдив. Институцията се е самосезирала от публикация в медиите.

Напрежението сред родителите на децата възникна след като осем възпитаници на клуба от ВСИ, които са ученици в държавното Спортно училище "Васил Левски", поискаха също да тренират в басейна.

В момента обаче графикът е пренатоварен и това предизвика брожение.

ДАЗД се намеси по случая, за да се защити правото на всички деца да развиват своите личност, талант и потенциал и веднага сезира министърът на младежта и спорта, кметът на община Пловдив и председателят на Българска федерация по плуване. Предложено е да се преразгледа заетостта на басейна и да се създаде график, чрез който да се избегне струпването на голям брой спортуващи по едно и също време, а децата от трите спортни клуба да имат равен достъп до плуване, заявяват от агенцията.

„Всички деца имат правото да спортуват и да се развиват. Не трябва да допускаме ползването на общинските спортни съоръжения да е проблем за тях. Те са създадени, за да дадат равен шанс на всяко дете да спортува и наш ангажимент е да си сътрудничим, за да ги подкрепим.“, подчертава председателят на ДАЗД д-р Елеонора Лилова.

Агенцията ще продължи да търси съвместни решения за всеки такъв подобен случай, за да могат всички деца да имат равен достъп в използването на общодостъпни съоръжения и спортни бази. 

Ресорният зам.-кмет Георги Титюков и представители на трите клуба днес обсъдиха графика, но не се стига до конкретно разбирателство.  От клубовете предложиха децата от ВСИ да се извозват с бус от спортното училище до басейна на Аграрния университет. 

"Досега в басейна тренираха три плувни клуба, а сега има четвърти с осем деца, които бяха приети в спортното училище. Ние сме длъжни на всички ученици в спортното училище да осигурим място за тренировка. Мисля, че все ще успеем да ги сместим тези деца в басейна. Сега ще направим среща за графика. За съжаление поради липса на финансиране строежът е спрян от две години. От Общината не сме спирали да търсим финансиране. Обсъждат се варианти за финансиране.

Всичката тази енергия трябва да я насочим в друга насока, а не да се караме. Да направим над 10 000 подписа и при съставянето на новото правителство тя да бъде предоставена. Сумата за басейна е от порядъка от 12 - 15 млн. лева, но само Общината няма как да финансира този проект", заяви Георги Титюков.  Той напомни, че спортното училище е държавно и е логично държавата да помогне за финансирането на строежа на новия басейн, в който да тренират учениците.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?