Следвайте ни

Адвокатът на ученика терорист пред "Марица": Взеха смартфона на детето

viber icon

Ученикът, заподозрян в опит за терористичен акт, преустановил контакти с ислямска държава преди месец под въздействието на родителите си. Това заяви пред „Марица“ адвокат Емил Велинов, който представлява задържания.

Тогава те научили за контактите му с членове на ислямска държава. Родителите забелязали, че поведението на момчето през последните месеци е променено. Научавайки за контактите му с радикалисти те му взимат смартфона, чрез който е контактувал с опасната групировка. За да имат връзка с него му дали стар телефон, от който могат да бъдат провеждани единствено телефонни разговори. Веднага след което сигнализирали ДАНС за обвързаността му с радикални идеологии. Освен това бащата завел сина си на частен психолог, което довело до отчуждаването на подрастващия от насажданата чужда идеология.

„Кореспонденцията му с радикалистите е била свързана с това какво представлява ислямска държава.Пращали са му различни клипчета. По този начин те са се опитали да го вербуват. До някаква степен са успели, но след намесата на бащата всичко е приключило. Нека имаме предвид, че те правят постоянно такива опити с деца“, обясни Велинов.

Ученикът попаднал на чата, докато сърфирал в интернет. Тогава попаднал на член на ислямска държава, с който започнали да си пишат и успял да запали интереса на момчета по темата. Кореспонденцията е била на английски език. По думите на адвоката това вероятно били детски увлечения. Освен това не знаел дали може да определи събраните от момчето взривни вещества като бомба. „Това са взривни вещества, които се нуждаят от допълнителна обработка, преработка, допълнителни компоненти, за да могат да произведат взрив. Не знам даже дали има техническите умения да направи бомба“, казва Велинов. По думите му ученикът не е имал човек в града, който да му помага в опитите да сглоби бомбата. „Не е планирал да се взривява или да осъществява атентат“, подчерта адвокатът.

Адвокатът на ученика не потвърди информацията в семейството му да има роднини, изповядващи исляма. Родителите му са християни. „Не ми е известно да има. Дори и да има това трябва да е много далеч в поколенията“, казва Емил Велинов.

Към момента ученикът е под надзора на детска педагогическа стая. Адвокатът очаква прокутратурата да внесе протест, с който да поиска детето да бъде настанено в специализирана институция.

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Сержант

09.06.2019 | 00:16

Тъпанарска статия. Опитах да го обясня ,но коментарът ми не беше публикуван.Майната ви!

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?