4020

Адските градски ремонти - транспортен хаос и бавни строители

След няколко греди с избора на изпълнители за важните проекти

Придвижването в Пловдив е все по-трудно, а от птичи поглед градът изглежда като бомбардиран. Причината за това са многобройните ремонти, които вървят едновременно в почти всички квартали. Повечето от тях няма да бъдат завършени тази година, а и сроковете за това са под въпрос по различни причини. В резултат на това хората недоволстват, че целият град е разкопан, а в транспорта цари хаос, който ще се засили с началото на предстоящата учебна година. 

Каквито и проблеми да се случват в града, за всички свои неволи хората сочат с пръст кмета и неговия екип. 

Къде сбърка администрацията с големите ремонти и изграждането на важните инфраструктурни обекти, за да си навлече гнева на пловдивчани?

1. Липса на публичност 

Повечето от проектите, които иначе са наистина важни за развитието на града, не бяха добре презентирани пред гражданите, за да знаят хората какво ги очаква. Масово пловдивчани не са наясно и с ползите от реализирането на проекти като Водния цикъл, строителството на Южния обходен колектор и модернизацията на ЖП възел Пловдив, част от която са транспортният пробив под Централна гара и предстоящата реконструкция на Бетонния мост. 

2. Лошо планиране

Вероятно поради факта, че повечето важни проекти са с европейско финансиране и имат краен срок за изпълнение, за да не изпуснем парите и да понесем финансови санкции, всички те стартираха почти по едно и също време. Това доведе до масово разкопаване и ограничаване на движението по основни пътни артерии. Тук администрацията получи лошо наследство от предишния кметски екип, който не направи много за напредъка по въпросните проекти. Екипът на кмета Здравко Димитров трябваше да наваксва и това доведе до липсата на реално планиране и последователност на строителните работи, за да не бъдат блокирани цели квартали и райони.  

3. Неясни критерии при подбора на изпълнители

На няколко ключови проекта Общината удари греда с избора на изпълнители. Работата бе възложена на компании и консорциуми, които видимо нямат капацитет да извършат в срок и качествено възложената им работа. Най-фрапиращ е случаят с фирмата "Парсек груп", която вече 20 месеца се бори с реконструкцията на ул. "Даме Груев", дълга малко над километър. В същото време фирмата е част от консорциума, избран от ВиК да изпълнява проекта за Южния обходен колектор, засягащ над 11 км пътна инфраструктура от Пещерско шосе чак до Пречиствателната станция на Ягодовско шосе. Същото дружество трябва да изгражда и ул. "Владая", където работата дори не е започнала. Подобна е ситуацията на Голямоконарско и Рогошко, където един и същ изпълнител (ИСА 2000) трябва да реализира два много важни проекта по едно и също време. Не е по-различно и на Брезовско шосе и бул. "Дунав", където  дебютантът в изграждането на пътна и ВиК инфраструктура ПИМК може да влезе в Гинес с рекорд за най-бавна реализация на километър.  

Всичко това води до усещането, че администрацията не е провела по най-добрия начин обществените поръчки за избора на изпълнители и се е водила от неясни критерии в организирането на тръжните процедури.  А е съвършено ясно какви би трябвало да са те - цена, качество, организация на строителните процеси и обезпеченост на линейните графици с хора и техника. 

Софийска фирма приключи ударно ремонта на ул. "Хаджи Димитър"

Скоростно приключи реконструкцията на бул. "Хаджи Димитър" в Пловдив. Изпълнител на проекта е столичното дружество "София асфалт". 

През уикенда по отсечката имаше наплив от работници и машини, които работеха от изгрев до залез. Така ремонтът приключи предсрочно. От днес шофьорите ще се радват на новия асфалт.  

В събота техниката бе съсредоточена по източното платно, докато в неделя машините и работната ръка се прехвърлиха на западното. Докато се полагаше последен пласт асфалт, паралелно се нареждаха тротоарни плочки по разделителната ивица, оформяха се и велоалеите. Работници споделиха, че се е получило малко забавяне заради шофьори, зарязали паркираните си коли по протежение на булеварда. Те са били преместени със съдействието на полицията, която е влязла в контакт със собствениците.  

Друг куриоз е, че още в съботната вечер колите са нахлули в насрещното на платното, което е било асфалтирано буквално преди минути. Очевидно шофьорите нямат търпение да изпробват обновения булевард, макар това да е с цената на нарушаване на правилата за движение. 

 

 

Оцени новината

Оцени новината
4.9/5 от 7 оценки
4.9/5 от 7 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
28 коментара
Дерзай охлюф

Дерзай охлюф

22.08.2023 | 13:02

По точно къде, при бабите или при младежите!?

Отговори
2 0
сТАР ГЛУПАК

сТАР ГЛУПАК

21.08.2023 | 18:11

Що го плюете Кмета?Той просто изпълнява решения на ОбС-Пловдив-КАКТО НАРЕДЯТ -така! Той не командва съветниците.За да им угоди чак в Япония ги закара и пак той лошия ,те добрите!?!ЩО ТАКА -Кмета здравето си даде за вашето добруване,пък вие попържате.Не е хубаво .И на бога не е угодно,питайте дядо Николай!!!!

Отговори
4 10
999

999

21.08.2023 | 17:44

Няма как да си некадърен и корумпиран и да реализираш сериозни проекти и то в градска среда, но такива са евроатлантиците управляващи колонията от 30 години, но ДС и Русия им е виновна

Отговори
10 10
Без да се чете

Без да се чете

21.08.2023 | 16:35

Се пишат коментари, ул,, Хаджи Димитър,, била приключена, а някой знае ли, откога е започнал ремонта там, тук при нас на края на града, с 5 човека, работа не, става, пък и е много труден обекта, колектори лесно не се монтират, защото има и други неща преди това, а за гласуването, който ни предлагат, това ще да е, гледайте си вашта работа, нали знаете коя,, лесната,,...!?

Отговори
11 4
Стоян Петров

Стоян Петров

21.08.2023 | 15:02

Гласувайте пак за Герб и Мамин та да ви опоскаме до край.

Отговори
23 6
коста

коста

21.08.2023 | 14:58

Маминия е ненадминат в крденето ,естествено с брат му Гого

Отговори
23 5
Гладно поле

Гладно поле

21.08.2023 | 14:49

Тотев е за централния. Ало, Марица,защо мълчите за кражбите му. Та за кметуването си той стана по богат от Гергов и Черепа взети заедно.

Отговори
22 6
Кичука

Кичука

21.08.2023 | 14:47

Докато поне мамин Тотю не влезе в затвора, оправих няма да има. И Зико, а тези, които ще дойдат, видяха, че дори да откраднеш 300 милиона от пловдивчани, като мамин Тотю, възмездие няма.

Отговори
22 6
гневен майна

гневен майна

21.08.2023 | 13:22

Друг пример за безхаБерието на пловдивските уппавници се вижда от целия град защото е нависоко.Става въпросза тн. гръцко училище , което е построено и финансирано от българи и дарено на общината .след като се ползва известно време за учебни цели общината го дава по нареждане на партийния актив за ресторант на Балкантурист След демокрация общината не проявява интерес да си реституира имота .той попада в ръцете на служител на Балкантурист , накрая е препродаден на почетния консул на Русия др.Гергов и подарен от него на завършили в Москва пловдивски митрополит Николай. Общината нехае за имота си и така езно възрожденско училище става църковен хотел при положение че АМТИИ намираща се наблизо няма достатъчно ателиета и репетиционни зали.

Отговори
19 4
Арх

Арх

21.08.2023 | 15:31

И на всичкото отгоре главният архитект на дядо Николай - Ахрянов, обезобрази панорамата на тепето с една грозна църква точно до него.

Отговори
9 3
999

999

21.08.2023 | 17:46

Само че шефката амтито лапа по 20 бона заплатка, пука и за проблемите

Отговори
9 2
Милен

Милен

21.08.2023 | 12:54

Затова наесен мислете с главата за кой гласувате , а не за гъби! Никога повече герб в пловдив! Никога!

Отговори
26 7

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?