1553
Следвайте ни

Адски задръствания на Рогошко шосе за Архангелова задушница

С панихида за загиналите воини днес почитат църковния празник в Пловдив

viber icon

С търпение трябва да се запаси всеки, който отива днес на Рогошките гробища, за да почете на Архангелова задушница починалите си близки.

Всеки път  на Задушница  още сутринта  се редят  дълги   колони на Рогошко  шосе, а задръстванията често   започват от моста на Адата и продължават чак до траурния парк „Север“. Който попадне в тапата, няма как да се измъкне, защото булевардът е много тесен. 

В същия ден на Централни гробища  митрополит Николай  ще  отслужи традиционната панихида за загиналите воини, която се прави всяка година в Пловдив.  Очаква се на  церемонията да присъства и кметът Здравко Димитров. 

Мнозина  пловдивчани се погрижиха за гробовете на близките си още вчера. В петък трафикът на Рогошко шосе беше натоварен, но без задръствания, а на входа в гробищния парк автомобилите  се редяха на опашка. За излизащите коли е отворена друга врата с упътване „Изход“, за да не се създава хаос. 

Алеите са изчистени, чешмите работят,  еко тоалетна е поставена в другия край на огромното гробище, има охрана, видя репортерът.  Търговците са заредили сергиите с цветя. Стръкчета  хризантема вчера струваха 2,50 лева, толкова беше и цената за един гербер, но днес не се знае дали няма да поскъпнат. 

Коста Попов, директор  на общинското предприятие „Траурна дейност“, разказа, че на задушницата  винаги има дежурни екипи, към които хората могат да се обръщат, ако има нужда.  Още преди седмица е уведомил за съдействие  Областна дирекция „Полиция“. Униформените ще пазят реда. 

С четвъртата вълна на пандемията отново  се е повишил броят на погребенията.  През септември  те бяха 370, през октомври – 510. Коста Попов уточни, че в това число са и урните.  Напоследък  някои  полагат  урната  на починалия близък  на 40-ия ден.  Наскоро три дни подред  в траурните паркове в Пловдив  погребенията вървяха едно след друго  -  23, 24, 25  на ден при средно 10  преди пандемията. 

„Надявам се до две седмици пикът да отмине. Хората да си пазят здравето и да не се разболяват“, пожела  директорът на предприятието.   

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Трактор

Трактор

06.11.2021 | 07:42

Вадете тракторите и блокирайте рогошко , протестирайте за състояние на пътя !

Отговори
6 5
Филибелия

Филибелия

06.11.2021 | 10:07

Другарю кмет-топс,ерсем моля те да откраднеш 1-2 милиона ама да оправиш Рогошко шосе !

Отговори
3 1
До трактор

До трактор

06.11.2021 | 14:35

Ти си пълен к ретен! Хората отиват да почетат починалите си близки,а ти ръсиш простотии! Дано тръгнеш към гробищата са оплакваш. Не нормалник т ъп!

Отговори
1 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?