49

Абитуриенти 2022: Капарото за бала с 5 лева отгоре заради инфлацията

Вяра Порязова, Иван Кирев

Лъскави коли, волани, много тюл и дантела, цепки и деколтета на ръба на приличието, клаксони, свирки, глъчка – абитуриентите се готвят за щурм. Първо за ресторантите на големите хотели, после за обиколка на нощните барове, а след няколко дни дълбок сън хващат пътя за морето с вече бившия клас.

И между всичко това - едно-две партита с роднините. За да сложат точка по темата „абитуриентски бал“, родителите олекват с хиляди левове, а самите младежи се подготвят за събитието от Нова година. Особено девойките. Бизнесът също не спи и докато майката пъргаво обикаля от ресторант на ресторант, за да резервира отрано и изгодно две дълги маси за родата, главният герой - младата дама, от януари месец е на разкрасителна програма, кръстена звучно и ясно „бюти календар на абитуриентката“. Големи козметични салони предлагат специално разработени пакети - най-икономичният е 200 лв., а макси пакетът е 1000 лв. Той включва пробната и истинската прическа, професионален грим, трайно удължаване на 3D мигли, почистване на лице с ултразвук, почистване на гръб, антицелулитна програма, коламаска на цялото тяло и избелване на зъби. Всичко това не става от днес за утре, процедурите са разпределени за няколко месеца.

За абитуриентските балове мислим наистина от Нова година, признават пловдивските ресторантьори. Тогава започват да се правят първите резервации, особено за големи компании. Заради галопиращата инфлация обаче сметките, правени през януари, сега не са съвсем актуални и въпреки уговорките за твърда цена на менюто за изпращането сега се налага допълнително доплащане. Заради скъпото олио и поскъпването при храните се добавят около 4-5 лв. отгоре, уточняват управители на ресторанти. Гостите ни проявяват пълно разбиране, доволни са те. За 50 души оскъпяването заради инфлацията идва между 200 и 250 лв. в сравнение с ранните предварителни договорки от зимата.

Най-изгодната оферта за куверт при нас е 40 лв., посочва Христо Господинов от ресторант „Каталея“ в ЖР „Тракия“. Средно обаче родителите избират между 50 и 70 лв. на човек. Има и доста разточителни клиенти, които желаят по-засукано меню, което излиза над 100 лв. на човек. Включва камембер със сладко от ябълки и джинджифил, императорски черен ориз с филе от лаврак, блюдо с морски дарове - бейби октоподи и миди, изброяват от заведението, което е с около 300 места. Тази година масово се резервират празници за по 70-80 души, дава ориентир Христо Господинов. Но имат и гранде парти - с около 140 гости. В кухнята на ресторанта пък цари истинска треска - главният сладкар ще приготвя торта за зрелостничка на три етажа, като между тях трябва да висят нанизи от…. кристали "Сваровски". В нетрадиционната декорация са  вложени десетки камъни.

У нас от години изпращането на абитуриент се равнява по тържественост, помпозност и финансово изхвърляне на малка сватба. Задача на ресторантите е да измислят подходящ кът за т.нар. welcome drink - мястото, където се посрещат гостите и се приемат подаръците. Отдавна заведенията инвестираха и в специални пана и цветни арки, подходящи за снимките на зрелостника с лели, чинки, вуйчовци и далечни братовчеди. Тази година ние сложихме специален интериор за тази цел - канапе от естествена кожа, поставено сред красотата на парка до ресторанта, казват от „Каталея“.

Това ще е първият месец май, откакто през 2020 г. тръгна пандемията от ковид, в която нито ние, нито гостите ни ще треперят до последно дали няма да излезе някоя ограничителна заповед от министъра на здравеопазването, доволни са от ресторант „Малката Марица“. Резервации за изпращане на абитуриенти има доволно, даже някои родители са предпочели партито с роднините да е след датата на бала. Така и на 29 май все още ще имаме такива празненства, посочва съсобственикът Тихомир Монев. В заведението край река Марица имат оркестър с жива музика, който ще е зает всяка вечер по време на абитуриентските балове.

Заради струпването на абитуриентските балове в няколко дни на много работодатели им се налага да наемат временно допълнително персонал - главно сервитьори и служители в кухнята.

Балната рокля отива в продавалника

Ако родителите на един дванайсетокласник инвестират хиляди в костюм за бала на отрочето си, има шанс това облекло да влезе в употреба поне още няколко пъти. За пищните бални рокли на абитуриентките обаче това е невъзможно. Обличат се веднъж за няколко часа и се затварят в скрина като скъпа (и в буквален, и в преносен смисъл) реликва. Дамите с предприемачески нюх обаче гледат да осребрят допълнително бала си и пускат официалните си тоалети в онлайн продавалници. Във Фейсбук има специално създадени групи - тип "купувам, продавам абитуриентски рокли", и там има всичко - като цвят, размер, модел, дължина, плюс допълнителните аксесоари. Във виртуалното пространство може да се спазари официален тоалет и за 200 лв., роклите, изработени по поръчка, са около 600 лв. Млади дами продават дори допълнителен тюл, който се закача на кръста с копче тик-так, за да обогати роклята отзад. Цената му е 30 лв.

Това е най-изгодният начин да се облече млада дама за последния купон със съучениците си, особено ако е със стандартни мерки. Цените са почти наполовина, отколкото, ако се купи чисто нов тоалет. 

Други бивши абитуриентки пък предпочитат да дарят официалната си рокля на момичета, които нямат възможност да си купят дреха с такъв кратък срок на употреба - едва няколко часа.

Снимки Наташа Манева

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Iwan Drandarov

Iwan Drandarov

10.05.2022 | 20:50

Уникална новина, връх на журналистиката, достойна за Пулицър...

Отговори
7 0
Ivan zavet80g albe11g.,

Ivan zavet80g albe11g.,

12.05.2022 | 07:33

St novini ooxx.️⛲️⛲⛲

Отговори
3 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?