46

А в Пловдив? Пускат евтини младежки карти в градския транспорт на София

Нова тарифа в градския транспорт се въвежда в София  от началото на следващата година, ако Общинският съвет гласува проекта с цените на електронните билети и карти. Въвеждат се и младежки карти с преференции.

Това съобщи Борис Бонев, общински съветник от "Спаси София" в сутрешния блок на БНТ .

Хората отдавна чакат да се премахнат жълтите перфоратори, а целта е да се привлекат повече пътници в градския транспорт. Новата тарифа е разработена по примера на европейските градове, подчерта Бонев.

Новото е билет за време – за 30 и 60 минути. Пътуването с прикачване на  два - три автобуса в рамките на 30 минути ще струва 1,60 лева.  Билетът се валидира при качването, времето се отчита, но в момента, когато 30-те минути изтекат, а пътникът е в автобуса или метро, пътуването продължава. 

С билет до 60 минути  за 2,20 лева се пътува по същия начин . При смяната на няколко превозни средства тази цена е много изгодна.

"Нашата визия е хората да използват абонаментни карти, затова предложихме за студенти, ученици и пенсионери да има годишни карти, които струват колкото за 10 месеца, а не само месечни. За хора до 26 години ще има младежки карти за 250 лева на година. Запазва се и годишната карта  с цена 365 лева – по левче на ден плюс допълнителен бонус за ползване на буферни паркинги около метро", обясни Бонев.

В момента тече обществено обсъждане на тарифната политика, за да може пътниците също да правят предложения. Новата тарифа ще се гласува на 21 юли.

Система с времеви билети беше заложена и в Пловдив преди няколко години в тъй наречения проект за електронно управление на градския транспорт. Общината плати на фирмата - изпълнител Индра близо 20 млн. лева, но пътниците  така и не видяха електронни билети и карти. Кондуктори, а в много рейсове - и шофьори, късат и досега билетчета в градския транспорт.

 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
6 коментара
голямото крадене

голямото крадене

03.07.2022 | 16:00

"Общината плати на фирмата - изпълнител Индра близо 20 млн. лева, но пътниците така и не видяха електронни билети и карти." - За този проект по Европейска програма е изцяло отговорен тогавашният кмет от ГЕРБ Иван Тотев! Защо не е сезирана Европейската прокуратура за злоупотреби в особено големи размери, г-да управляващи, които уж се борите с корупцията и злоупотребите?

Отговори
1 0
Чекмеджето!

Чекмеджето!

03.07.2022 | 17:06

Ясно е защо!Разделил ги е с някой ,който го прикрива и днеска МУ държи чадъра!!!!Този няКОЙ сега го държи на къса каишка и МУ е взел полувината от бизнеса!И когато Ванчо Крадеца наречен ТьПоТо реши да се еманципира веднага ще го сложат на дръвника и ще МУ хвръкне главата!

Отговори
0 0
Юлия

Юлия

03.07.2022 | 13:54

Паметниците на спирките и в автобусите за закупуване на билети; горе-долу работещите информационни табели и като за капак спиращо дъха разписание с интервали от минимум 30 минути; неудобни автобуси; шофьори, продаващи хартийки; закупуване на карти от бюра по доста старовременен начин. И всичко това се случва във втория по големина град в България. Тя май и Кьовеши няма да се справи с тоя батак.

Отговори
5 0
Бай Тошо

Бай Тошо

03.07.2022 | 13:31

Направо комунизъм другари, липсвам ли ви, липсва ли ви моето спокойно време?

Отговори
2 0
Реалист

Реалист

03.07.2022 | 10:34

Пловдив транспортен частен нямат сметка частниците от тази електронна система затова не се чувствайте умишлено по нареждане на Тотев защото всичките са негови хора особено Петко Ангелов и Чолаков нали се сещате че транспорта и ко общински тази система ще тръгне защото докато е частен тя потребни всички приходи и разходи най-вече приходи казвам най-вече приходи ще излязат наяве защото тя ще бъде вързана към нас и тогава нали знаете няма да има парички нито затова теб нито да ти го и нито в управляващите които са ходатайствали за Чолаков и Петко Ангелов да возят пътници в Пловдив

Отговори
3 0
Лаура Кьораво не се мели!

Лаура Кьораво не се мели!

03.07.2022 | 10:30

Добре де!Това го знаят и децата в Пловдив които пораснаха с тази кражба!Само службите и прокуратурата за пръв път сигурно сега научават!Това беше кражбата на века!Тази кражба заедно с умишленото фалиране на тролейбусния транспорт извършена от лицето Иван Борисов Сто Тев е емблематична за това как се крадат десетки милиони от европейските фондове и никой да не ти търси сметка!А сегашния кмет ,който обещавале да раздледва тази брутална кражба го прикрива умишлено и дигурно не безвъзмездно!

Отговори
6 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?