Следвайте ни

Общината ще харчи луди пари, за да отводнява блоковете в "Столипиново"

Ще бъде направено обследване на 9-те наводнени блока и ще се търси трайно решаване на проблема, уверяват от Община Пловдив

viber icon

Отводняването на 3 входа глътна 34 000 лева

За отводняването на трите входа на блока на ул. "Елба" 2, 4 и 6 в "Столипиново" са платени 34 000 лева.  Цената е за обслужването с помпа  WOMA.

Отводняването е било извършено преди време по повод на предстоящото  саниране на общинската жилищна сграда със средства по Националната програма за енергийна ефективност, разказа вчера кметът на "Източен" Иван Стоянов. 

Засега не е ясно колко средства ще струва на общинския бюджет отводняването на наводнените изби на деветте блока,  всеки с по няколко входа.

Иван Стоянов възнамерява да покани за участие в експертната група специалисти от гилдиите на архитектите и инженерите.

След отводняването на избите предстои конструктивно обследване, което да покаже в какво състояние са сградите. Общата им разгъната площ е близо 176 000 квадратни метра и ще се наложи групата да обиколи всички апартаменти.

Повечето от тях са общински. 

По данни на управителя на ВиК Спартак Николов в блоковете на ул. "Сокол" са разбити не само тръбните отклонения към входовете, но са изкъртени и щранговете в жилищата. Избите преливат и водата изтича нонстоп на улицата. 

 

Сух режим на високите етажи, долу водата избива от шахтите

 

„Столипиново“ събира на една място разхищението на питейна вода и сухия режим. Най-ясно двете крайности може да бъдат виден​и в блоковете „Соколите“, чиито мазета повече от 20 години са под вода.

Подобна е и ситуацията на улиците "Батак" и "Крайречна". Едно от малкото места, на които няма проблем с водоподаването на улица "Батак", е училището. 

Още при пристигането на екип на „Марица“ пред блок 4000 се изправяме пред кал и локви. Питаме откъде са, след като отдавна не е валяло. А местните ни казват откровено - от чешмите. Признават, че не пл​ащат, а някои сочат с пръст комшиите, като твърдят, че най-недобросъвестните изобщо не спирали крановете. Затова и водата избивала от шахтите.

И докато късметлиите долу разхищават, съседите им от високите етажи често са на сух режим. „Заради кавги някои нарочно пускат водата да тече постоянно и тя не стига до нас. От четвъртия етаж нагоре няма изобщо. На седмия етаж съм и от чешмата не теква и капка. Купих си помпа, за да може да има налягане“, разказва Али Дризов.

Съседката му Наска, която живее на петия етаж, се жалва, че всеки ден слизала до баща си, за да си напълни вода, и я качвала на ръка с туби. Това бил единственият вариант да се изкъпе, да измие чиниите и да изпере. „Живея на шестия етаж и от 20 години всеки ден мъкна вода по стълбите. Аз и двамата ми синове слизаме до третия или първия етаж, за да си напълним тубите с вода, и така по поне 5 пъти. Всичко в нас е туби, буркани и бидони с вода“, разказва друг съсед. Ангел, който наскоро е излязъл от затвора, е категоричен, че през 90-те години подаването е било нормално и всички в блоковете са имали вода. 

Според Наска проблемът започнал от ромите, които всекидневно изхвърляли отпадъци в шахтите. Затова от малцинството настояват да се поставят камери и тези, които бъдат заснети да изхвърлят боклука си през терасата, да бъдат глобявани.

Другите от гетото обаче отричат и обвиняват Общината, която, по думите им, не си вършела работата. „Няма такова нещо - взимат си торбичките и ги хвърлят в контейнера“, отсече Веселин Атанасов.

Преди три месеца от Общината  отпушили шахтите, но срещу заплащане. За услугата ромите платили по около 100 лв. Не след дълго те отново се запушили.

Никой тук не знае колко вода изтича от жилищните блокове на „Соколите“ и какви сметки навъртат обитателите им. Причината е, че общите водомери отдавна са наводнени и се намират под тинята в мазетата. На етажите пък те отдавна липсват. Али Дризов разказва, че водомер не е имало още когато се е нанесъл в апартамента през 80-те години на миналия век.

Повечето хора казват, че са готови да плащат за водата, но ако някой въведе ред.  

 

Здравко Димитров нареди: Експертна група разследва наводнените блокове в „Столипиново“

Кметът на Пловдив Здравко Димитров възложи да се създаде експертна група, която да предприеме спешни мерки за разрешаване на проблема с наводнените блокове в квартал „Столипиново“.

„Проблемът е много сериозен и до момента никой не се е заемал с неговото разрешаване. Затова настоявам да се приложи комплексен подход, който конкретно да установи моментното състояние и на тази база да се предприемат необходимите мерки“, заяви Здравко Димитров след срещата си с районния кмет на „Източен“ Иван Стоянов.

Групата се създава, след като преди седмица областният управител и председател на Асоциацията на ВиК Дани Каназирева  оповести за големите загуби на вода заради унищожената ВиК мрежа в деветте блока на ул. "Сокол" и "Батак". 

 По думите на Здравко Димитров, институциите дълго време са си прехвърляли топката, но дългосрочни решения не са намирани. „Хората живеят в изключително лоши условия, което е недопустимо през 21. век. Като кмет предприемам конкретни мерки, които да сложат край на тази десетилетна сага с наводненията в района на улиците „Сокол“ и „Батак“, коментира още кметът.

Експертната група ще се оглавява от Иван Стоянов, а в нея ще влязат експерти от районната администрация и ОП „Жилфонд“, които ще извършат обследване на засегнатите жилищни блокове, на състоянието на ВиК мрежата,  наличието на общи и индивидуални водомери и  дали има нерегламентирано използване на вода.

По думите на кмета, краткосрочните мерки ще бъдат насочени към изготвяне на експертна оценка, а дългосрочните предвиждат цялостно саниране и обезопасяване на сградите.

Ако те са напълно компрометирани и създават опасност за живота на хората, ще се търсят варианти за изграждането на нови жилищни блокове. Общината ще отреди терени, на които да бъдат реализирани строителните проекти. Ще се работи активно и за осигуряването на средства, тъй като натоварването ще бъде непосилно за бюджета на Пловдив.

Експертна група ще търси най-целесъобразния начин за финансиране - привличане на европейски средства, държавния бюджет или чрез кредитната линия от Европейската инвестиционна банка. 

„Убеден съм, че районното кметство ще направи всичко необходимо и ще се стигне до дългосрочно и устойчиво решение“, каза Здравко Димитров. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (1)

Адолф Джугашвили

15.01.2020 | 20:13
0 0

Няма да коментирам нищо защото ако има модератор и без това ще го премахне

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?