4020

92-годишната баба Вана се нареди на опашка за люляков храст

Невиждана опашка се изви за безплатни дръвчета пред Братската могила, чакащите отстъпиха място на баба Вана

Невиждана опашка за безплатни дръвчета се изви днес пред Братската могила. Хиляди  чакаха на опашка от мемориалния комплекс до края на алеята и само на метри от близкия мол, за да си вземат безплатно плодни, медоносни или паркови дръвчета.

Инициативата е на Гората.бг. Очаква се днес да бъдат раздадени около 22 000 дръвчета, а целта на кампанията  е до 2025 г. да бъдат засадени 5 милиона дървета с помощта на доброволци.

Още от ранни зори пловдивчани и жители от близките села започнаха да прииждат.  Час преди началото на събитието опашката вече стигаше до края на алеята пред Братската могила.  Крепейки се на бастунче сред чакащите бе и 92-годишната Иванка Бояджиева.

Тя се оказа най-възрастната сред желаещите да получат безплатно дръвче и люляк. С аплодисменти чакащите на опашките отстъпиха място на жената и й дадоха възможност първа да направи своя избор.   Баба Иванка се спря на люляковите храстчета, които смята да засее в двора на къщата в хисарското село Паничери.

Търпеливо на опашката чакаше и многодетното семейство на Камелия. С нея бяха съпруга й и трите им деца  – Пламен на 14 г, 6-годишната Емилия и 6-месечният Кристиан.

 „Много ми харесват люляците и друг път сме взимали от инициативата, дворът ни ухае страхотно“, разказа пред „Марица“ Камелия. И допълва, че преди 5-6 години напуснали Пловдив и си купили къща в Ръжево Конаре, за да растат децата свободни на двора и сред природата. „Сега ги включвам активно във всички дейности на двора. Вече знаят как се садят дръвчета и зеленчуци. Правим го заедно и искам да ги възпитаваме да пазят и поддържат връзката си с природата, разказва Камелия. Обяснява, че работа по двора на една къща никога не свършва и няма как за 1-2 години да го превърнеш в рай.   

Сред най-нетърпеливите днес на опашката бяха Виолета и Янка от цех „Обработка на утайки“ към Пречиствателната станция в Ягодово. Те по своя инициатива и с разрешението на шефа си решили да дойдат и вземат дръвчета, за да облагородят и разкрасят пространството пред вече модернизираното съоръжение, което пречиства водите на цял Пловдив и съседни населени места. Дамите бяха набелязали люлякови храстчета и дръвчета. Ще помогнем както на нас да ни стане приятно, така и на пчеличките, обясняваха щастливи жените.

Акцията по раздаването на безплатните дръвчета започна с думи на благодарност към пловдивчани от създателя на инициативата Гората.бг Никола Рахнев. Той обясни, че днес ще поставят рекорд от подарени 22 хил. дръвчета. А за четири месеца ще се опитат да раздадат още 1 млн. дръвчета. „Това означава да посетим над 30 града и само ако хиляди дойдат като вас  и оставят сърцето и душата си като вас, ще успеем , каза Рахнев. И думите му бяха посрещнати с аплодисменти.

С помощта на доброволци раздаването на дръвчета започна в уречения час. Дошлите можеха да избират сред плодни видове като кайсия, вишна, ябълка, дюля, слива. Предлагаха се още медоносни дръвчета като акцията и паркови  люляк, явор и бряст.

Снимки: Наташа Манева 

Оцени новината

Оцени новината
4.6/5 от 10 оценки
4.6/5 от 10 оценки

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?