Следвайте ни

80 часа сладкар майстори бюст с арфа от шоколад

viber icon

Венера Милоска от тиква бе една от атракциите на карвинг състезанието в рамките на националната кулинарна купа, която се провежда днес и утре в панаира. Майстори направиха изящни скултори от тиква, моркови, диня и репички. 10-токласничката от Кюстендил Ралица Стоянова бе майсторката на древногръцката богиня, а Нели Георгиева от пловдивската гимназия по туризъм сътвори калии от грудката на див копър, ряпа и китайско зеле. Пиленца от пащернак, бухалче от ряпа, и великденски яйца от червено цвекло и моркови изпъстриха масите на карвинг състезателите. 
Завръщането към националната кухня е новата кулинарна тенденция. Това пролича от работата най-добрите родни готвачи, които се впуснаха в ароматна битка за кулинарната купа. Над 5 тона висококачествени продукти отидоха за приготвяне на ястията, а претендентите за титлите имаха на разположение около 100 артикула, за да сътворят своите шедьоври. В битката за най-добър готвач претендентите те подготвяха вегетарианско ястие, основно блюдо от риба с морски, речни и океански дарове, както и десерт от сирене.
Над 60 готвачи, сладкари, пицари и карвинг декоратори се включиха в шоуто.
Сладкарите се конкурираха с абстрактни композиции от шоколад, марципан, сметана и плодове. 80 часа отнели на Асен Иванчев от Русе да измайстори шоколадовата скулптура "Български ангел", която представлява женски бюст с арфа. Той бе вградил в колана и колието дори бродерии, като вместо мастило, използвал оцветено какаово масло.  
Пицарите трябваше да източат, направят и украсят пица за 15 минути, като уменията им бяха наблюдавани от председателя на  Асоциацията на пицарите в Италия - Джовани Мента. 
В журито бяха топ гастрономи от Англия, Испания, Италия и Норвегия.


Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?