Следвайте ни

7856 от Пловдивско взимат пенсии над хилядарка

viber icon

7856 възрастни взимат пенсии около и над хилядарка в област Пловдив, показва проверка на „Марица“ в Националния статистически институт. Всички, които взимат пари за старини в града под тепетата и региона са 187 733. Това означава, че 4% от населението в пенсионна възраст прибират над 1000 лв. Всеки трети от богатите пенсионери пък е успял да вземе новия таван на пенсиите от 1440 лв. Той беше увеличен в началото на 2020г.

Мъжете, които получават максимални пари за старини са почти пет пъти повече отколкото жените. Всеки месец по 1440 лв. в джоба си прибират по 2633 възрастни от силния пол, докато дамите, които са успели да се сдобият с високия праг са едва 471. 

Причината е, че мъжете са получавали по-високи заплати, а и се пенсионират по-късно от жените. Според статистиката наетите жени се трудят предимно в сектори, в които размерът на заплата е под средния за страната. Обикновено по време на трудовия си път дамите заработват като продавачки, сервитьорки или заемат позиции в държавната администрация. По данни на НСИ средната заплата при силния пол в града под тепетата е малко над 1200 лв., докато при жените е малко над 900 лв. 

Пловдив е на едно от челните места по богати пенсионери. Първото място държи столицата с цели 40 475 души. Това се дължи на факта, че там е най-голямата концентрация на работна сила, а и заплатите са по-високи. И въпреки голямата разлика между Пловдив и столицата, то броят им в града под тепетата е в пъти по-голям от този в съседните области. Например, в Пазарджик те са 2119. Причината е по-добрата икономическа развитост на Пловдив и по-високите заплати, които предлагат работодателите.

Най-многобройна е групата на пенсионерите с високи пенсии в областта на възраст между 65 и 69 г. -  682. Докато тези над 80 години са 693. Всяка трета отпусната пенсия, която е над 1000 лв., е на служители, които са били под пагон. 

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?