Следвайте ни

73 схеми за паркоместа до блоковете остават на хартия

Махаме гаражите, но не можем да предложим алтернатива на хората, гневи се кметът Борислав Инчев

viber icon

В районната администрация на "Южен" са подготвени 73 схеми за паркинги пред жилищните блокове, но средства за тяхното изграждане няма. "Хората посочват проблема с паркирането като един от трите най-тежки в Пловдив, но изглежда това не е приоритет за Общината", коментира за "Марица" кметът на района Борислав Инчев. Той отбеляза, че освен многоетажния паркинг в "Западен" и втори до "Колодрума" други проекти в града реално няма. "Паркинг на Колодрума е нужен, но той ще се използва 4-5 пъти в година, когато се провеждат големи събития. В жилищните квартали хората имат нужда да си оставят колите всеки ден, но никой не обръща внимание на проблема", даде пример Инчев. 

Районният кмет не крие разочарованието си, че заради липса на средства не може да предложи алтернатива на гражданите. От 2600 гаража са останали близо 700, като и на техните собственици са изпратени заповеди да ги премахнат. До края на юли няма да има нито една клетка. Но след тях остават неугледни места, които на практика не могат да се използват заради стърчащи винкели, ръждясали ламарини и остатъци от бетон.  

От градския бюджет за район "Южен" са отпуснати през тази година само 221 040 лева. Тези пари са разпределени за две детски площадки, улично осветление, проектиране на кръстовището между ул. "Михалаки Георгиев" и "Акад. Петър Динеков" и нови пейки. Само 31 000 лева има за текущи ремонти на квартални улици. За паркинги няма никакви пари. Според сметките на районната администрация за най-първостепенни нужди са нужни около един милион лева. "В общинския бюджет милиони левове си стоят блокирани по една или друга причина, вместо да се финансират най-напред изготвените проекти", недоумява Борислав Инчев. 

 

 

 

 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?