1939

73-ма начело с Костадин Язов се грижат за най-големия район на Пловдив

"Южен" изпревари по население половината областни градове в България

По-информирани граждани - повече държавa

Често винят медиите за всички обществени беди. Четвъртата власт обаче не задава тона на обществените процеси. Може да е коректив или да обслужва политиката и властта, според
убежденията на журналистите, може да провокира дебати и да разкрива нередностите, но не може сама да създаде или да взриви гражданското общество. Но със сигурност може да му е от полза. Един от многото проблеми на българския преход са нереформираните   институции. Повечето от тях работят бавно, съпротивляват се на промените и често малтретират бизнеса и гражданите, вместо да ги обслужват. Много хора не могат да се ориентират в лабиринта от ведомства и агенции, не знаят къде и как точно до получат необходимото им административно обслужване и губят голяма част от времето си, за да обикалят различни ведомства, дирекции и отдели.
За да е наистина от полза на читателите си, “Марица” стартира поредица, в която ще представи всички общински и държавни институции, които работят на територията на Пловдив. Ще ви информираме с какво точно се занимават, каква е структурата им, как най-лесно да влезем във връзка с тях и какво да направим, ако не си вършат работата.           След като вече ви представихме най-голямата институция - Община Пловдив, Областната управа, ОД МВР-Пловдив, Агенция за социално подпомагане - Пловдив, и дирекция “Социална политика”, а също така и район “Централен”, днес разказваме за район “Южен”.

 

Район „Южен”, известен още като "Кючук Париж", безспорно е най-тежкият за управление в сравнение с останалите пет заради натрупаните в годините назад проблеми най-вече с отеснялата пътна инфраструктура  и невиждания бум на строителството в крайните квартали - ЖК „Южен”, „Остромила”, „Беломорски”, „Коматево”.

Те се разрастват с неудържими темпове, поставяйки пред местната власт нови въпроси за решаване и най-важния - как да се отговори на потребностите на нарастващото население с достатъчно места в детски градини и ясли, градски транспорт, места за паркиране, зеленина.

В последно време

„Южен” трайно изпреварва по броя на населението район „Централен”,

който доскоро беше най-големият. Според последните данни по постоянен адрес в „Южен” са регистрирани 83 980 граждани спрямо 81 618 души в „Централен”. Реално в района живеят десетки хиляди повече, тъй като в новите жилищни комплекси в покрайнините на "Кючук Париж" масово се заселват прииждащите в търсене на работа предимно млади хора от съседните области - Смолян, Кърджали, Пазарджик, Хасково. Напоследък дори и софиянци предпочитат да се изселват в Пловдив, обръщайки гръб на столицата, считана за най-перспективна.

За район „Южен”, който отдавна изпревари по население половината областни градове в България, се грижат 73-ма служители в администрацията, които работят в синхрон с Голямата община. В този числен състав са включени също 5-има директори на детски ясли и детски кухни, както и 27 медицински специалисти в детски и учебни заведения.

Кметството се помещава в сравнително

нова сграда на ъгъла на бул. „Македония” и „Никола Вапцаров”,

построена преди години от частен инвеститор под формата на обезщетение срещу право на строеж.  Администрацията на район „Южен” е организирана в две дирекции - обща и специализирана, и един отдел ГРАО. Общата администрация включва звена за административно и правно обслужване, счетоводство и бюджет, човешки ресурси и стопански дейности. Специализираната дирекция се занимава с устройство на територията, управление на собствеността, екология, здравеопазване, образование и култура.

Чиновниците са натоварени с безкрайни ангажименти, като само от началото на годината до 1 ноември в администрацията са постъпили 39 857 преписки, в това число заявления, жалби и сигнали на граждани, институции и бизнеса, което прави средно около 4000 на месец. Всички те се разглеждат, отговаря се и се вземат мерки.

Костадин Язов, мажоритарно избран за кмет през есента 2019 г.,

управлява района. Зад гърба си има солидно образование - инженер-физик с две завършени специалности „Атомна и ядрена физика“ и „Лазерни техники и технологии“ в Пловдивския университет и магистър по „Макроикономика“ и по „Сигурност в публичния и частния сектор”. Притежава научна степен д-р по дипломация и сигурност, след като е защитил дисертация по темата. Язов има и депутатски стаж в 41-вото Народно събрание като депутат на ГЕРБ от Пловдив и зам.-ръководител на постоянната делегация на Народното събрание в Парламентарната асамблея на НАТО. С решение на Съвета на директорите на „Български енергиен холдинг“ ЕАД от януари 2015 г.  е избран за зам.-председател на Надзорния съвет на „Електроенергиен системен оператор“ ЕАД. Едновременно с управлението на „Южен” районният кмет осъществява инвеститорски контрол от страна на Община Пловдив за изграждането на стадион „Локомотив“ и преподава  във ВУСИ и Аграрен университет Пловдив.

Четирима заместници помагат на Костадин Язов да се справя с безбройните грижи в района.

На един от най-опитните администратори Атанаска Тунтова

са поверени  устройство на територията, капиталното строителство, инвестиционните проекти, благоустройството, инженерната и техническата инфраструктура, транспортно-комуникационните съоръжения, управление на общинската собственост, екология и стопански дейности в район „Южен”. Магистър по финанси и психология, доктор по икономика, Тунтова е работила БТК, през ноември 2007 г. е назначена за зам.-кмет в район „Централен“, а от 2010 г. до 2013 г. е директор на БДИБР „Източнобеломорски район“. През 2011 г. поема Председателството на CEENBO - Мрежа на Басейновите организации в Централна и Източна Европа до 2013 г., преподава  във Висше училище по сигурност и икономика.

 Екатерина Стефанова ръководи гражданското състояние и административното обслужване, човешките ресурси и правното обслужване. За зам.-кмет е назначена като дългогодишен служител в отдел ГРАО в същия район. Стефанова е завършила в Югогозападния университет „Неофит Рилски“,  специалност „Публична и стопанска администрация и магистратура по „Бизнес администрация и мениджмънт, управление на международни бизнес проекти“.

Павел Милушев се занимава с въпросите по здравеопазване, социална дейност, образование и култура. Зам.-кметът има дипломи по „Стопанско управление, „Човешки ресурси“ и „Административно информационен мениджмънт“. Милушев е един от ветераните на ВМРО. При предишния кмет на района Борислав Инчев пак беше заместник, а на изборите през 2019-а - кандидат от ВМРО-НФСБ за кмет на район "Източен".

Четвъртият зам.-кмет Панко Енев се грижи за  счетоводството, бюджет и финанси, административно обслужване, деловодство, информационно обслужване и отбранително-мобилизационна подготовка. В ПУ „Паисий Хилендарски“ е завършил специалност „Информационни технологии и „Публична aдминистрация“. 

Важни телефони и приемни дни

Костадин Язов, кмет на район „Южен”

 вторник 10.15-12.00 часа,

четвъртък 14.00-16.00 часа

Предварително записване за приемно време на телефон 032/276110.

E-mail: [email protected]

Атанаска Тунтова, заместник-кмет

вторник 10.15-12.00 часа

четвъртък 14.00-16.00 часа

Предварително записване  на телефон 032 276 112.

E-mail: [email protected]

Екатерина Стефанова, заместник-кмет

вторник 10.15-12.00 часа

четвъртък 14.00-16.00 часа

Предварително записване на телефон 032 276 160.

E-mail: [email protected]

Павел  Милушев, заместник-кмет

вторник 10.15-12.00 часа

четвъртък 14.00-16.00 часа

Предварително записване на телефон 032 276 101.

E-mail: [email protected]

Панко Енев, заместник-кмет:

вторник 10.15-12.00 часа

четвъртък 14.00-16.00 часа

Предварително записване на телефон 032 276 101.

E-mail: [email protected]

Росица Теменугова, секретар

Телефон 032/276102

E-mail: [email protected]

Арх. Димитър Бахчеванов, главен архитект

телефон за връзка 032/276 105

адрес на електронна поща: [email protected]

Звено „Общинска собственост и жилищно настаняване“

Главен експерт „Общинска собственост“

Е-mail: [email protected]

Инж. Нина Пютер 

телефон 032/276117

Звено „Екология“

Е-mail: [email protected]

Главен експерт „Екология“ инж. Евтимия Първанова

 телефон 032/276131

Работно време на администрацията:

От 08.30 до 17.00 часа, всеки работен ден

Община Пловдив - дирекция „Местни данъци и такси“

всеки работен ден от 8.30 до 16.30 часа;почивки: 10.00-10.15 часа, 12.00-12.30 часа, 15.00-15.30 часа

На официалния сайт на района https://south-plovdiv.bg/ може да бъде открит график за приемното време, телефонните номера на служителите, информация за важни събития в района и възможност за използване на електронни услуги.

 

 

Бивш  райкмет се нареди сред топпчелари

Бившият кмет на „Южен“ Борислав Инчев, който управляваше района  от 2015-а до 2019 г., скоро след последните местни избори беше назначен за заместник-кмет в община „Родопи“. Успоредно с длъжността на вице, магистър по финанси развива собствено пчеларство, успешно конкурирайки на пазара с екологично чист планински мед.

На частен бизнес беше се посветил Валентин Василев,бивш управител на ВиК - Пловдив, който също заемаше кметския пост в "Южен", след като мажоритарно избраната през 2011 г.  кметица на района доц. Павлинка Кацарова се раздели с местната власт поради обвинения, че със служебна кола е блъснала две момичета на спирката до кметството.  За късмет, момичетата не са пострадали сериозно, но кметицата беше принудена да подаде оставка. Доц. Кацарова продължава да преподава в Техническия университет и често пътува с градски автобус.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
22 коментара
И ти Ко ми каза

И ти Ко ми каза

29.11.2022 | 00:11

Мерзавците си имат заглавие Другарю Честно Ченге А заглавието им е Юда А най долнопробните Юди са чифути И като сакаш да се звеш Честно Чингеле пиши цялата жестока истина Иначе просто си едно чифутско нечестно манипулативно мекере

Отговори
6 5
Чифут загрижен за Българи Егати Вицъ

Чифут загрижен за Българи Егати Вицъ

28.11.2022 | 21:07

Чифутското изпражнение Язов и неговата подбрана от чифути администрация могат да се грижат само за разплутите си пълни със хемороиди задни части А междувпрочем Чифутчето Язов е активен пострещач на чифути украински налазили Пловдив и околията И със тва чифутчето съ гордее Вижте му къде и у какви чифутски организации участва

Отговори
10 2
ОКТОПОДА УДУШИ ПЛОВДИВ !

ОКТОПОДА УДУШИ ПЛОВДИВ !

28.11.2022 | 17:32

Вижте го само , колко мазно е охранен.Снимката говори всичко.Този е същият , който преби 80 годишна бабичка за това , че женичката му направи невинната забележка да не паркира свръхмодерния си джип на зелена площ.В болница я вкара.Жената едва оцеля.И после за "заслуги" кмет на Южен.Личен ташак на маминия.Егаси и града дето сме ,щом такива ни управляват!

Отговори
29 1
Кметството е клуб на БГО Джемини

Кметството е клуб на БГО Джемини

28.11.2022 | 16:44

Хайде на бас!

Отговори
13 1
Доволен

Доволен

28.11.2022 | 16:34

И след една година ,пак гласувайте за тях или си бъркайте в носа , чоплете семки и се стоите по къщите.11 годинки , хубавичко ли ви е нацепен отзад гепирасткия кур.И само олигарси раждате.То не бе маминия клептоман , Зику Лапачу , Здрава Измамата, районните кметчета милионери станаха .Някои от тях трети мандат карат некадърните крадци. Ралю и Райнето си живуркат с усвоеното от вас. В затвора , разбира се , не влязоха.Гешев бди.Бравус майни.Все така с вашите пари правете милионери, щом ви кефи този инфантилен мазохизъм.

Отговори
27 2
Недоволен

Недоволен

28.11.2022 | 16:19

Относно статията. От две седмици се опитвам да се свържа с г-н Язов на публикувания телефон (032276110), но никой не го вдига. Моля проверете.

Отговори
19 1
Недоволен

Недоволен

28.11.2022 | 15:43

Относно публикацията за район Южен. От две седмици звъня на оставения за връзка телефон(032276110) с г-н Язов, но никой не го вдига. Ако невярвате, моля проверете.

Отговори
22 1
Честно ченге.Все още има и такива!

Честно ченге.Все още има и такива!

28.11.2022 | 18:23

Това да не е лудия и наивно почтен Славчо да ви приемаше всеки ден бе шапшали с шапшали.Как не го разбрахте , че тези мерзавци , като дойдоха на власт в Пловдив преди 11 години с явни фалшификации на изборите , дойдоха само да крадат и нищо друго не ги интересуваше.Кви приемни дни , кви пет лева чакате от тези негодници , наивници мили.За 8 години маминия не прие нито един гражданин на Пловдив.Целта му беше олигарх да стане на ваш гръб и стана.Рай кметовете са същите мисири.Райнето и Ралю и те лапаха, ама най -малко. И затова ги изгориха.Случайно да са в затвора???? Нивгаш! Сега разкъсат плячката усвоена от вас.Ще им стигне и за внуците.

Отговори
22 3
Име

Име

28.11.2022 | 13:27

За нищо не стават тия. Мръсотия, неподкастрени дървета, разбити тротоари, липса на скосявания, улиците са на решето.

Отговори
29 1
Мимето

Мимето

28.11.2022 | 13:21

Като четеш статията,започваш да се чудиш-така напудрени, с титли и образования,а де факто-най-неуредения район.Архитектът на района какво направи,за да се впише новото строителство в изграденото до тук-нищо.Всяка нова кооперация е сама за себе си и не кореспондира с околните.Една нова улица не е прокарана ,въпреки дивото строителство. Населението се увеличава,но автобусните линии са все толкова,разликата е,че са по-нередовни.От там следва голямото количество коли,а за тях няма предвидени паркоместа .Стара водопреносна мрежа......Но сега вече съм спокойна и зная-кои хора с образование и подходяща партийна принадлежност нехаят за квартала и чии заплати плащам

Отговори
22 2
Plovdiv

Plovdiv

28.11.2022 | 10:57

За нищо не стават!

Отговори
26 3

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?