2374

70-те лева за Великден през крив макарон

Разкарват възрастните хора до клоновете като стадо магарета. Проверете пак към 20 май, получила съвет баба Мария от "Кършияка". Така може да ни разиграват до Коледа. Халал да са им парите, повече няма да ходя, ако не ги дадат с някоя пенсия, твърди пловдивчанката, която е на 84 години.    

Пенсионери от Пловдив все още не могат да си вземат великденската добавка от 70 лева. Бонусът от държавата започна да се изплаща на 15 април, като идеята бе да се покрият харчовете покрай празничната трапеза. А по-лошото е, че няма никаква яснота кога ще си получат парите. Закъснението дотук е точно трийсет дни.

Йорданка Пройчева живее в кв. "Гагарин" и понеже е трудноподвижна получава пенсията си у дома. "През април пощенският служител ми донесе обичайната сума, без добавката. А на въпрос къде са „великденските”, човекът вдигна рамене, разказва 77-годишната жена. Йорданка изкарала празника без бонуса на властта и този път проявила разбиране, защото следяла по новините за хакерската атака в „Български пощи”. Примирила се, че просто е имала лош късмет и ще получи 70 лева следващия път. Пощенският служител обаче и през май месец пристигнал само с обичайната сума за пенсия. Смотолеви, че заради пробива в електронната система на „Български пощи” не могли да му дадат списък с невзетите от първия път великденски добавки, разказва Йорданка Пройчева. Парадоксът е обаче, че нейната съседка от другата улица безпроблемно си е получила 70-те лева. Как е възможно списъкът да е частично актуализиран, риторично пита прецаканата пенсионерка.

„Марица” знае за няколко случаи на възрастни жени от Пловдив, които до момента са без великденска добавка.

Мария Русева си взема пенсията от пощата в "Кършияка", където се виеха огромни опашки.

"Ходих няколко пъти, докато сваря по-малко чакащи, но на гишето ми дадоха пенсията без великденските", разказва тя. Отново оправданието било хакерската атака и липсата на е-система, през която служителите да проверят на кого вече е изплатен бонусът и на кого не е. Другата пък любезно попитала на гишето кога да дойде пак за 70-те лева, а отговорът бил аморфен: "Евентуално след 20 май, когато приключваме с раздаването на редовните пенсии. Проверявайте!". Така хората се оказват принудени да бият път през няколко дни до пощите, за да си вземат полагаемото.

Дамата, която е на 84 години, твърди, че повече няма да ходи специално за въпросните 70 лева. "Ако ги дадат с някоя пенсия, добре, Иначе - халал да им са", твърди баба Мария. 

Припомняме, че заради хакерската атака в „Български пощи” две поредни изплащания на пенсии бяха затруднени. Парите се даваха по ведомост, като служителите следяха хартиени разпечатки. През май се наложи да се въведе и нов ред - пенсията да се получава единствено в пощенския клон, който съответства на регистрацията на лицето в НОИ.

От „Български пощи” до момента няма официално съобщение за проблема с такива изпуснати плащания. От НОИ също. На горещата телефонна линия на Осигурителния институт обаче, отворена специално за пенсионни консултации, служителите не са учудени от питането и знаят, че за отделни лица има такъв проблем. 70-те лева няма да бъдат загубени, но в същото време не могат да кажат кога ще бъдат получени. На теория великденският бонус може да бъде взет по всяко време, а не да се чака датата за пенсия. На практика обаче, заради хакването на „Български пощи” и раздаването на пенсиите на хартия, а не с електронна справка, е много трудно веднага да се отчете кой е взел добавката и кой не. От Пощата връщат ведомостите и на тази база се правят нови за следващото плащане, обясниха оттам.

Около 1 млн. пенсионери - почти половината от всички, продължават да получават парите си в клоновете на "Български пощи". Начинът се предпочита заради липсата на такси, каквито има, когато пенсията се получава на банкомат.

Няма да изчезнат

Паричните потоци, предназначени за изплащането на пенсиите на гражданите, са гарантирани от държавата. Средствата се получават в отделни банкови сметки на „Български пощи“, които са със специално предназначение, чрез преводи от Националния осигурителен институт. Този процес няма връзка с хакерската атака срещу „Български пощи“, категорични бяха от държавното дружество.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
8 коментара
Пенсионер

Пенсионер

16.05.2022 | 09:57

Да се взима пенсията на карта също не е проста работа! Особено ако пенсионера е по- възрастен и е трудноподвижен! Трябва собственоръчно да попълни един куп документи, а не само да ги подпиши, и не може с пълномощно на някой близък. Пък ако е от друг окръг и е Пловдив по здравословни проблеми и с цел гледане, че не може сам да се обслужва му е ……..майката. Трябва да си отиде и да си вземе пенсията от където е. Ама в кой ден също е под въпрос, защото по селата ги раздават в един ден и идва човек от града да ги раздаде. Изобщо допотопна работа. Тия в НОИ хал хабер си нямат какво става по пощите. Дадат им сумата и да се оправят! А пенсионерите се лутат ту насам, ту натам белким улучат…..! И пенсионер да си в милата ни България не е лесно.

Отговори
13 1
Б. М.

Б. М.

16.05.2022 | 11:20

Много си прав за почти всичко написано. Още си живеем в "турско", въпреки похарчените от Томислав Дончев 2,5 милиарда за електронно правотелство. Само една забележка, в банка МОЖЕ да се обслужва сметка и с пълномощно. В това число издаване и подмяна на карта. Теглене и внасяне на пари на гише и т. н.

Отговори
1 0
Батко

Батко

16.05.2022 | 08:27

Докато човек разчита на държавата, а не на себе си, е така ;)

Отговори
5 5
Пенсионер

Пенсионер

16.05.2022 | 09:38

А на кой да разчитаме?Щом обещават,трябва да плащат!И ние с тези мизерни пенсийки ...за никъде сме!

Отговори
9 1
Киро

Киро

16.05.2022 | 14:56

Абе аман от вашите оплаквания. Винаги нямате.. А като гледаме новините винаги пенсионерите са жетрва на измама. Откъде ги вадите тези пари за измамниците? А уж нямате

Отговори
2 1
Гавра с родителите ни!

Гавра с родителите ни!

16.05.2022 | 07:30

Давате си г .ъза за всякакви нагли украински навлеци ,не си мислите и не милите за родителите! Безродници,безбожници!

Отговори
29 5
Б. М.

Б. М.

16.05.2022 | 09:43

Явно руските орки(хакери) и тукашните им копейки, добре са си свършили работата. По изказа ти личи. Само да те светна, че тези пенсионери, които получават парите си в БГПощи, НЯМАТ интернет и НЕ могат да ти прочетат агитацията. Язък за копейките, които ти е дала Митрофанова

Отговори
4 5
Гавра с родителите ни!

Гавра с родителите ни!

16.05.2022 | 07:27

Нахални пенсионери....да не се взехме за украински бежанци бе толупи такива..??? Тези 70лв са най голямата обида за родителите ни! По гнусна гавра не е правена с надеждата на тези измъчени от беднотия български герои!!!! Милите пенсионери! Из.роди управляващи какъв ви е проблема да ги включите към пенсиите???

Отговори
30 4

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?